Uj_rekord_a_kilatofutason

Új rekord a kilátófutáson

Alig több mint 22 másodperc – a saját eddigi rekordját megdöntve ennyi idő alatt ért fel Budapest legmagasabb pontjára az immár harmadik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra!” verseny leggyorsabb résztvevője. Ebben az évben minden eddiginél többen, összesen másfélszázan vállalkoztak arra, hogy egy nagy levegővétel után felfutnak a János-hegyi Erzsébet-kilátó 134 lépcsőfokán.

Régóta közismert, hogy a lépcsőzés jótékonyan hat az egészségre, segít megelőzni az elhízást és a szívbetegségeket. Ráadásul kiváló közösségi program is, nem kell hozzá más, mint minél több lépcső és persze jó társaság. A Hegyvidéken szerencsére valamennyi feltétel adott, így nem meglepő, hogy az idén is közönségsikert aratott a harmadik alkalommal meghirdetett „Fuss a csúcsra!” kilátófutás.
Pedig egyvégtében felfutni a versenynek otthont adó Erzsébet-kilátó tetejére korántsem egyszerű feladat: elég csak a versenyzők előtt tornyosuló 134 lépcsőfokra, no meg a 23,5 méter szintkülönbségre gondolni (ez egy átlagos panelház hatodik emeletének felel meg). További nehézséget jelent a szeszélyesen kanyargó lépcsőház, ami ráadásul az utolsó néhány méteren annyira összeszűkül, hogy felnőtt legyen a talpán, aki lassítás nélkül képes legyőzni az utolsó akadályt. Talán ez volt az oka annak, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a legjobb időeredményeket ezúttal is a tizennyolc év alatti kategóriában indulók érték el.
Kiváló erőfelmérőnek nevezte a versenyt az első kilátófutásán bőven harminc másodpercen belüli időt elérő Kovács „Koko” István. Az olimpiai bajnok ökölvívó lapunknak elmondta, aktív versenyzőként a lépcsőzés nem tartozott a kedvencei közé, a mostani megmérettetésen azonban nagy örömmel vett részt.
„Eddig csak kirándulóként jártam a kilátóban, akkor nem tűnt különösebben magasnak, futás közben azonban már kicsit más volt a helyzet, alaposan kifáradtam, mire felértem a legfelső teraszra” – foglalta össze tapasztalatait Koko. Hozzátette: legközelebb biztosan nem egy negyvenperces harangvölgyi futással hangol a lépcsőzésre, mert szeretne a mostaninál lényegesen jobb eredményt elérni.
Uj_rekord_a_kilatofutason_Hirling_MarkA résztvevők nagy számára hívta fel a figyelmet a felnőtteknél a legjobb idők egyikével végző Váczi János. Az alpolgármester szerint a kezdeményezés elérte a célját, hiszen kortól és nemtől függetlenül sikerült megmozgatni a kerület lakóit. „Különösen örülök annak, hogy sokan a családjukkal együtt érkeztek, az pedig a jövőre nézve kifejezetten biztató, hogy a gyerekek nem csupán nézték, hanem részt is vettek a versenyen” – mondta az egykori kiváló atléta, aki szintén sportoló feleségével és kislányával – Váczi Kamilla Virág megnyerte a 14 év alattiak kategóriáját – teljesítette a távot.
Rendszeresen elindul Ironman-versenyeken Alföldi Zoltán, az MTV népszerű műsorvezetője, aki szerint a kilátófutás sok szempontból még a legkeményebb vasember-erőpróbáknál is kimerítőbb. „Az inkább a tűrőképességről, a kitartásról szól, ez azonban egészen más, itt az első pillanattól kezdve a csúcsra kell járni” – hangsúlyozta az egyéni után Bálint nevű kisfiával kettesben is a csúcsra futó Alföldi Zoltán.
A kilátó tehát alaposan megizzasztotta a mezőny előtt elinduló profi sportolókat, mindez azonban nem tántorította el a benevező százötven sportbarátot, mindenki nagy lelkesedéssel vágott neki a lépcsőfokoknak. A többség a taktikus versenyzést részesítette előnyben, mások inkább a biztonságra törekedtek, de olyanok is akadtak, akik semmit sem bíztak a véletlenre, és megpróbáltak végig teljes erőből futni.
Köztük volt a 18 év alattiak mezőnyét 22,75 másodperces, új versenyrekorddal megnyerő Hirling Márk, akinek nem volt ismeretlen a pálya, hiszen az eddigi legjobb eredmény is az ő nevéhez fűződött. A Németvölgyi Általános Iskola tizenöt éves tanulója a győzelem ellenére sem teljesen elégedett, elmondása szerint ugyanis jövőre szeretne 20 másodpercen belüli idővel célba érni.
Uj_rekord_a_kilatofutason_Vaczi_KamillaBár az eredmény ezúttal nem volt másodlagos – a hat kategória első három helyezettje éremdíjazásban részesült –, a szervező XII. kerületi Szabadidősport Központnak és a szponzoroknak köszönhetően a részvételt is értékelték, helyezéstől függetlenül mindenkinek járt egy „Fuss a csúcsra!” emblémával ellátott póló. Gondoskodtak a futásra várók, illetve a pályát már teljesítők szórakoztatásáról is, a kilátó előtt felállított színpadon a Jókai Klubban működő Zumbatomik, a Szivárvány Táncszínház, a Bujutsu-Kai Kenshin-ryu, valamint a Rock and Magic SE tartott fergeteges bemutatókat.

Em.