Zseda_otodik_album_tiz_eves_jubileum_tizennyolc_esztendo_szamtalan_koncert

Zséda: ötödik album, tízéves jubileum, tizennyolc esztendő, számtalan koncert

Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda kettős jubileumot ünnepel ebben az esztendőben: éppen tíz éve jelent meg az első önálló albuma, idén pedig már az ötödikkel rukkol elő. Számtalan koncertje között a Hegyvidéken is többször megfordul, legközelebb június 2-án 19.30-kor találkozhatunk vele a Gesztenyés kertben.

Zsédenyi Adriennek duplán van oka az ünneplésre, hiszen tízéves a szólókarriere, énekesi pályája alapján pedig az idén lesz „nagykorú”: tizennyolc esztendeje, 1994-ben alapította harmadmagával a számos nagylemezt és telt házas koncertet maga mögött tudó Cotton Club Singerst, amelynek 2001-ig volt a tagja. Aztán 2002-ben szólókarrierbe kezdett, ekkor jelent meg az első önálló lemeze, ami hatalmas sikert hozott.
A szakma elismeréseképpen 2005-ben Zséda nyerte el a VIVA Comet legjobb női előadójának járó címet. Az ezt követő időszakban rendkívül sokat állt a reflektorfényben, felcsendültek dalai sorozatban és nagyjátékfilmben is, négy stúdióalbumot, egy koncertlemezt készített, ezek mindegyike elérte az arany vagy platina fokozatot.
A népszerű művésznőnek azonban nemcsak a múltja, a jelene is igen mozgalmas. „Most készítem az ötödik nagylemezem, amiről egy dal már megjelent, Legyen úgy címmel” – mondja Zsédenyi Adrienn, akinek az első könyve is napvilágot látott ebben az évben.
„A Zséda 2012 egy kalendárium, témája a stílus; a hely, ahol élünk, azaz Budapest, ezen belül is a kedvenc bevásárló- és szórakozóhelyeim, a gyerekprogramok, az öltözködés, a szépség. A kalendárium jövőre is megjelenik, bár egészen más tematikával, amit egyelőre nem árulhatok el. Mindezt leszámítva is igen mozgalmasan ünnepeljük az évfordulót, rengeteg koncertem lesz az idén, a millenárisbeli Whitney Houston-emlékkoncerttől kezdve a bazilikáig, ahol egyházi zenéket éneklek az Operaház művészeivel” – osztja meg velünk a terveit.
Talán kevesen tudják, de Zsédenyi Adriennek igen erős a kötődése a Hegyvidékhez, korábban itt élt a családjával, ahogy fogalmaz, egy egészen „angyali” környéken, és nagyon szerette, szereti ezt a vidéket. „Sajnos, ahogy nagyobb lakásba költöztünk, elkerültem innen, de most is hasonló hangulatú helyen lakunk, és a szívem mindig visszahúz ide” – meséli.
Több koncertje volt már a Budapest Kongresszusi Központban, az év végén a MOM Kulturális Központban vendégeskedik. Meg persze a Hegyvidéki Napok rendezvénysorozaton: június 2-án este fél nyolckor egész estés nagyzenekari koncerttel örvendezteti meg a látogatókat. Aki látta-hallotta az arénabeli koncertet, nagyjából tudja, mire számíthat: fantasztikus zenészek előadásában szólalnak meg azok a dalok, amelyek végigkísérték Zséda eddigi pályafutását, de az új sláger, a Legyen úgy is repertoáron lesz.
„Egy igazi, hatalmas bulit, tömegeket megmozgató zenei élményt próbálunk adni. Ezek a dalok sokaknak sok mindent jelentenek: érzelmeket, régi, kedves, vagy éppen fájó emlékeket, egy-egy felejthetetlen szerelmes nap hangulatát, a nőiességet, a finomságot. Felhangzik majd a Motel, a Mindhalálig mellettem, a családon belüli erőszak ellen tiltakozó Az ajtók mögött, vagy a kicsit keményebb vonalból a Fekete rúzs. Egyszóval lesz itt líra, dráma és felszabadult, dögös zene egyaránt” – igyekszik kedvet csinálni Zséda.
Az énekesnő így fogalmazza meg ars poeticáját: „Fontos, hogy mindig a mában alkossunk, de azért a klasszikus értékekre építve, a melódiára, a tartalmas szövegekre. A lényeg, hogy sok ember érezze magáénak a történetet, lássa bele a saját életét. Ki ebbe, ki abba, de azt szeretem, amikor a koncert első perceitől jön velem a közönség, a dalok pedig előhozzák az emlékeket. Amikor az emberek sírnak, nevetnek, táncolnak, mert a dalaim mindig hatással vannak rájuk.”

Biztosak lehetünk abban, hogy a szombati napot záró koncerten is így lesz ez!