Cseh_vendegeket_fogadott_az_Arany_Janos_iskola

Cseh vendégeket fogadott az Arany János iskola

Az intézmény kulturális életének színesítése, valamint a diákok nyelvtanulásának elősegítése érdekében folyamatosan bővíti határon túli testvériskolai kapcsolatait az Arany János Általános Iskola és Gimnázium. Legutóbb a Milada Horákové Gimnáziummal kötöttek együttműködési megállapodást, aminek részeként a prágai iskola diákjai április végén a Hegyvidékre látogattak.
A vendégeket tánccal és népdalok eléneklésével fogadták a negyedikesek, majd a felső évfolyamosok rövid épületbejáráson mutatták be az eredetileg a Sion rend által épített intézmény kalandos történetét. Kifejezetten a cseh iskola kérésére a 12.-esek a két világháború közötti Magyarországról, közelebbről a trianoni békediktátumról, a Horthy-korszakról, valamint a második világháború magyar vonatkozású eseményeiről és közvetlen hatásairól, a hatalomra kerülő sztálinista rendszerről tartottak előadást, míg a prágai diákok a cseh–magyar történelmi kapcsolatokat elevenítették fel. Az iskolai programot zenei produkciók, valamint bemutatóórák színesítették, a közeli Sas-hegyi Természetvédelmi Területen tett séta pedig jó alkalmat nyújtott a kötetlenebb beszélgetésre, az ismerkedésre.
A közös történelmi múlt megismerésének fontosságát emelte ki a Milada Horákové Gimnáziumot vezető Filip Novak, aki a Hegyvidéknek elmondta, hogy tudatosan keresik a párbeszéd lehetőségét a közép-európai iskolákkal. Az igazgató szerint a magyar és a cseh diákok számára óriási segítséget jelent identitásuk megértésében, ha megismerik a két nép történelmének és kultúrájának közös pontjait. Mindehhez Patkó Lajos, az Arany igazgatója annyit tett hozzá, hogy eddig elsősorban határon túli magyar, illetve – a nyelvtanulást szem előtt tartva – nyugat-európai oktatási intézményekkel kötöttek testvériskolai megállapodásokat. Ezért is számít különlegesnek a most kezdődő együttműködés, amelynek hajtóerejét az évszázados történelmi kapcsolatok jelentik.

M.