Az elfeledett polihisztor

A Jancsó Benedek emlékezete című tudományos kötetről tartottak előadással egybekötött könyvbemutatót a Barabás Villában. A Jancsó alapítványnak köszönhetően a több mint hatvan éve elfeledett géniusz talán ismét elfoglalhatja azt a pozíciót, amit az életműve alapján megérdemelne.

Tudós, publicista, irodalomtörténész, történész, a román kérdés kutatója, a Székely Nemzeti Tanács alapítója és első elnöke, valamint a Székely Hadosztály létrehozója. Jancsó Benedek (1854–1930) a munkássága idején, a XIX. és XX. század fordulóján olyan ma is helytálló pedagógiai elvrendszereket alkotott, amelyek bizonyítottan jótékony hatással vannak az oktatásra.
Egyebek közt a kemény testi fenyítés helyett a játékos tanításban látta az eredményesség alapjait, és már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalokat óvni kell a drogoktól. Egész életében Magyarországért küzdött, kiemelten foglalkozott a román–magyar kapcsolatokkal. Az Erdély története című könyvét álnéven kellett megírnia, s az ő tollából született meg az első, több száz oldalas monográfia Kölcsey Ferencről.
A felsoroltak ellenére azonban Jancsó Benedek neve a legtöbbünk számára ismeretlen – ezen igyekszik változtatni a róla elnevezett alapítvány. Az első tanulmánykötet 1931-ben jelent meg a történészről, amit most követett a második, tucatnyi tudós közreműködésével. A Barabás Villában nemrég rendezett könyvbemutatón a szerzők közül Raffay Ernő, Takaró Mihály, Jáki László, valamint az alapítvány kuratóriumának elnöke, Jancsó Antal tartott előadást az elfeledett polihisztorról. A hallgatóság pedig meg is vásárolhatta a kötetet, amelynek bevételét az alapítvány a leégett Krasznahorka vára felújítására fordítja majd.
„Azt szeretnénk, hogy Jancsó Benedek elfoglalja azt a pozíciót, ami életműve alapján megilletné. Kevés az olyan magyar lexikon, amelyben megtalálható a neve. Ez méltatlan és tarthatatlan helyzet” – mondta Jancsó Antal, hozzátéve: a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen olyan gondolkodójáról sem, aki a megmaradást és a gyarapodást segíti.

B. Mimi