Ertekteremto_korustalalkozo

Értékteremtő kórustalálkozó

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának” – idézte Kodály Zoltán szavait a több mint négyszáz diák részvételével megrendezett Hegyvidéki Kórus Fesztiválon Zámbó Éva, az esemény főszervezője. Mint elhangzott, a műsorszámokat mindig jeles évfordulókhoz igazítják, ezúttal Kodály Zoltán és Balázs Árpád kapott kiemelt figyelmet a zenei kínálatban.
A Jókai Mór, a Kós Károly, a Tamási Áron és a Pannonia Sacra iskola kórusai mellett az Arany János és a Németvölgyi iskola diákjai is bekapcsolódtak a közös éneklésbe. A kórusokon kívül, a szokásoknak megfelelően, a fővárosi népdalverseny kiemelt arany okleveles énekesei – az idén Szabó Ágnes, Csanády Tádé és Zámbó Brigitta – is szerepet kaptak a gálán.
A korszakokon átívelő folytonosságot emelte ki köszöntőjében Gilicze Zoltán. Az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórustalálkozók kerületi hagyománya 2007-ben a Budai Oktatási Napok Kodály-gáláját követően kapott új lendületet.
Értékteremtő kezdeményezésről van szó, amelynek gyökerei a múlt század húszas éveinek végére vezethetők vissza. 1929-ben rendezték meg a Kodály Zoltán Gyermekkar-estet, amelyen hét pesti iskola mintegy hétszáz tanulója állt színpadra. A siker elementáris erejű volt, az akkori kritikusok a kórustalálkozót a magyar zenei élet aranybetűs ünnepének nevezték.
Bárdos Lajos 1934-ben hozta létre egykori csoporttársaival, köztük Kerényi Györggyel az országos Éneklő Ifjúság mozgalmat. „Az alapítók előtt tisztelegve ezt az örökséget viszik tovább és erősítik kerületünk kórusai” – hangsúlyozta Gilicze Zoltán, aki szerint az együtt éneklés olyan erő, amely képes összetartani a közösségeket.

-sm-