Hatmilliardos_fejlesztes_az_onkologian

Hatmilliárdos fejlesztés az onkológián

Modern gyógyászati és diagnosztikai eszközökkel felszerelt, világszínvonalú sebészeti tömbbel gazdagodott az Országos Onkológiai Intézet. Az európai uniós pályázati támogatásból felépült több mint kilencezer négyzetméteres épületszárnyban hat műtő, valamint egy hetvennyolc ágyas fekvőbeteg-részleg is helyet kapott. Az utóbbi évek egyik legjelentősebb egészségügyi beruházásához a Hegyvidéki Önkormányzat a hatósági engedélyeztetési eljárás felgyorsításával, valamint a területre érvényes szabályozási terv módosításával járult hozzá.

A legfrissebb adatok szerint európai összehasonlításban Magyarországon halnak meg a legtöbben valamilyen daganatos megbetegedésben. Ennek egyik oka, hogy túl hosszú idő telik el az első tünetek jelentkezése és a megfelelő diagnosztizálás, illetve az ezt követően meghatározható terápia kezdete között. Ezen változtat az Országos Onkológiai Intézet területén kialakított vadonatúj sebészeti tömb, amely az eddigieknél is jobb körülményeket biztosít a betegek és az orvosi személyzet számára.
A beruházás finanszírozására hívta fel a figyelmet a többfunkciós épületszárny hivatalos átadásán Jávor András. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, hogy a hatmilliárd forintba kerülő programhoz a kormányzat a tízszázalékos önrész biztosításával járult hozzá, a fennmaradó 5,4 milliárd forintot európai uniós pályázati forrásból fedezték. Jávor András reményei szerint az új épületrészek, illetve az ezekbe telepített modern berendezések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország minél hamarabb lekerüljön a rákbetegségek miatti halálozás európai statisztikájának éléről.
Ebben bízik Kásler Miklós professzor is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a sebészeti tömb kialakításával együtt jár a legkorszerűbb műtéti technikák bevezetése, ami nagymértékben növeli a daganatos betegek gyógyulási esélyeit. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója tájékoztatásából kiderült, hogy a 2011 áprilisában átadott belgyógyászati tömbnek is otthont biztosító, kilencezer négyzetméter hasznos területű épületben urológiai és májsebészeti beavatkozásokra is alkalmas speciális műtők és hetvennyolc ágyas fekvőrészleg állnak a betegek rendelkezésére. Itt kaptak helyet az újonnan üzembe állított MRI- és angiográfiás készülékek, amelyek komoly előrelépést jelentenek a prevencióban is szerepet kapó képalkotó diagnosztika területén.
Kásler Miklós hozzátette: a mostani beruházással a műtők száma megháromszorozódott, és közel duplájára nőtt a fekvőbeteg-ellátási kapacitás. Mindez azonban csak az első lépése az intézmény korszerűsítésének, a főigazgató ugyanis bejelentette, hogy a meglévő épületek további rekonstrukciója mellett szeretnék mihamarabb elindítani a Magyarországon egyelőre még hiánycikknek számító robotsebészetet.
Lehetőségeihez mérten a Hegyvidéki Önkormányzat is hozzájárult a fejlesztéshez, a kerület elsősorban a hatósági eljárás felgyorsításával segítette a munkát – tudtuk meg Kovács Lajostól. Mint az alpolgármester elmondta, három évvel ezelőtt a képviselő-testület úgy módosította a területre vonatkozó szabályozási tervet, hogy jogszerűen felépülhessen az új épületszárny. Erre azért volt szükség, mert az eredeti előírások nem adtak rá lehetőséget. A polgármesteri hivatal illetékes irodái az építésügyi eljárás során folyamatosan egyeztettek a tervezőkkel, illetve a kivitelezőkkel, ennek köszönhető, hogy valamennyi szakhatósági engedélyt határidőre sikerült kiadni.
Kovács Lajos úgy látja, hogy a beruházás kapcsán az önkormányzat és az Országos Onkológiai Intézet között kialakuló együttműködés a jövőben még tovább mélyíthető. Ennek a lakosság számára is kézzelfogható eredménye lehet egy olyan új típusú egészségügyi program, ami a daganatos megbetegedések megelőzésére hívná fel a figyelmet.

mm.