Szerencsés kimenetelű szén-monoxid-mérgezés

Alig néhány nap leforgása alatt háromszor is rendkívüli esemény miatt riasztották a Közép-budai Tűzőrség munkatársait. Szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy család a Tusnádi utcai lakásában április 27-én a reggeli órákban. Szerencsére a tűzoltók és a mentők még időben érkeztek, így megfelelően el tudták látni mind a négy embert, akiket állapotuk stabilizálását követően kórházba szállítottak.
Az épületben méréseket végző tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberei több helyen magas szén-monoxid-koncentrációt tapasztaltak. Az esettel kapcsolatban a tűzoltóság szakembere lapunknak elmondta, hogy nem csupán a fűtőberendezések, hanem a nyári időszakban a rosszul működő vízmelegítők is okozhatnak mérgezést. Éppen ezért azt javasolja, hogy a gázkészülékek és kémények rendszeres felülvizsgálata mellett lehetőség szerint legalább a hálóhelyiségekben mindenki szereljen fel szén-monoxid-mérőt.
Másnap egy tíz négyzetméteres helyiség gyulladt ki a Szent János Kórház területén található lakatlan nővérszálló alagsorában, a lángokat rövid idő alatt eloltották a tíz rohamkocsival a helyszínre érkező tűzoltók. Az épületből egy középkorú férfit kellett kimenekíteni, aki azonnali orvosi segítséget kapott. A tűz nem veszélyeztette a betegeket, valamint a kórház használatban lévő épületeit. A körülményeket még vizsgálják, annyi azonban kiderült, hogy a szerencsétlenül járt férfi nem a kórház alkalmazottja vagy betege.
Szerencsére senki nem sérült meg április 30-án éjjel az Apor Vilmos téren, ahol kigyulladt a megállóban álló, menetrend szerint közlekedő busz hátsó része. A motortüzet a sofőr poroltóval eloltotta, a biztonság kedvéért azonban a tűzoltókat is kihívta a helyszínre.

mm.