Tavaszi méregtelenítés gyógynövényekkel

Tavasszal, ahogy a természet megszépül, valahogy elhasználtnak kezdjük érezni magunkat. Ilyenkor kezdődik a diéták szezonja; még elég sok idő van nyárig, az alapanyagok palettája is egyre szélesebb, és a téli visszahúzódás után jól is esik törődni kicsit magunkkal.

Hagyományosan a téli időszak a túlélésről szólt; ilyenkor a jól eltartható ételeket fogyasztották, amik kellően kalóriadúsak voltak a hidegben. Ritkán került az asztalra zöldség és gyümölcs, s ha mégis, akkor csak a legjobban tárolható néhány fajta, az alma, a répa, a hagyma és a krumpli. A táplálkozás egyensúlyának eltolódását a szervezet is megérezte, nem véletlenül volt a húsvéti asztal elengedhetetlen része a retek, a torma és a zöld saláta.
Ma sincs ez másképp – bár a télen beszerezhető gyümölcsök választéka sokkal nagyobb –, a rohanó életmód mellett kevés figyelem jut a táplálkozásra. Az eredmény pedig a salakanyagok felhalmozódása a szervezetben.
A méregtelenítés lényege ezeknek a káros anyagoknak az eltávolítása. Az elv egyszerűnek tűnik, a megvalósítás annál összetettebb. Szinte minden módszer kicsit mást ajánl, és máshova helyezi a hangsúlyokat. Most nem a gyakran egyéni ízlés alapján szeretett vagy elvetett receptek fölött szeretnénk ítélkezni, inkább a legfontosabb alapelveket bemutatni.
Ilyen szempont például, hogy a méregtelenítésnek a teljes szervezetre ki kell terjednie. Nem elég megcélozni egy szervet vagy szervcsoportot, hiszen a salakanyagok az emésztőrendszer valamennyi területén, a vérben, a bőrben és másutt is megtalálhatók. Olyan gyógynövények kombinációját kell tehát kiválasztani, amelyek széles hatásspektrumúak.
A kúra időtartama és felépítése is fontos lehet. Sokan ajánlják, hogy a bélrendszer tisztításával kezdődjön a megtisztulás, a máj, a vesék és a többi szerv csak ezek után kerüljenek sorra. A méregtelenítés során alkalmazott gyógynövények száma igen magas, mégis kiemelkedik néhány olyan faj, amely szinte mindig szerepel, és tavasszal könnyen megtalálható a ház körül, a kertben.

Petrezselyem

A petrezselyemben, ebben a hétköznapi növényben az a csodálatos, hogy minden konyhában gyakori vendég, de nem gyógynövényként tekintünk rá, hanem mint zöldfűszer. Pedig a levele vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, erősíti a vese kiválasztó működését és a máj megtisztulását is, így a méregtelenítés hatékony eszköze lehet.
Használatáról nem nagyon lehet újat mondani, hiszen minden háziasszony számtalan módját ismeri. Ha méregtelenítésre alkalmazzuk, akkor az ízesítésre használt mennyiségnél bőségesebben adagoljuk.

Rozmaring

Szintén fűszerként ismert a rozmaring, amely akkor a legfinomabb, ha saját növényünkről frissen szedve használjuk fel a konyhában. A tetszetős bokorrá cseperedő fűszer közepes cserépben nevelve is elég levelet ad egy egész családnak.
Hatásaiban és felhasználásában hasonlít a petrezselyemre. Ha méregtelenítésre használjuk, válasszunk olyan ételeket, amelyekbe jól illik a gazdag zöldfűszer.Tavaszi_meregtelenites_gyogynovenyekkel1 

Pitypang

Ha van a tavaszi időszaknak jellemző növénye, akkor a gyermekláncfű az. A parkokban, kertekben ilyenkor mindenütt ott sárgállnak virágai, és már az „ejtőernyős” termések is sok helyen érnek.
A növény levele értékes anyagok sokaságát tartalmazza, és segíti az emésztést is. Fogyasztása történhet frissen, saláta formájában, de a többi zöld növényhez hasonlóan (némi almával és mézzel együtt) egészséges turmix is készülhet belőle. Nagy előnye, hogy könnyen gyűjthető, és fogyasztása a méregtelenítés mellett a kert gyommentesítésében is jelentős javulást idéz elő.

Csalán

Ahol ez a növény felüti a fejét, ott a talaj jó tápanyag-ellátottságát jelzi. Nem tartozik a közkedvelt fajok közé, mert hatékony önvédelemmel rendelkezik.
Kesztyűben, elővigyázatosan érdemes leszedni a leveleit, amelyekből vizelethajtó és regeneráló hatású tea főzhető. Hozzáférhetősége miatt megtalálható a legtöbb méregtelenítő készítményben, teakeverékben, kúrában.Tavaszi_meregtelenites_gyogynovenyekkel2

*

Végezetül néhány szó arról, hogy mi a méregtelenítés hatása. Nehéz helyzetben vagyunk, hiszen nem tudjuk bizonyítani, hogy fáradozásaink valós eredményeket hoztak-e. Az eredmény legjobban mégis a közérzetben, az alvásban, a teherbírás fokozódásában mérhető, amit rengeteg más hétköznapi hatás is befolyásol. Ha azonban a kúrát felfrissülés, jókedv és általános tettvágy kíséri, akkor biztosan elértük a kívánt célt.

(Barta)