Ateltek_a_szabadsagharcot1

Átélték a szabadságharcot

Vajon mit írt volna Batthyány Lajos személyi titkára az első felelős magyar kormány megalakulásáról? Hogyan élhette meg egy kis falu elöljárója a toborzásra érkező Kossuth Lajos látogatását? Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ilyen és hasonló sorsfordító pillanataiba kellett beleképzelniük magukat azoknak a 7–8. osztályosoknak, akik részt vettek a Március 15-től a világosi fegyverletételig című történelmi és műveltségi vetélkedő első körében.
A diákok a budai Vár ostromát is választhatták témaként: az eseményeket úgy kellett bemutatniuk, mintha azokat a svábhegyi Óra-villából, Görgey Artúr tábornok főhadiszállásáról szemlélték volna. A legjobb fogalmazások készítőinek megmérettetését az Óra-villától nem messze, a Költő utcai Lívia-villában rendezte meg a Jókai Klub, valamint a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria. A döntőbe az Arany János, a Pannonia Sacra, a Zugligeti és a Semmelweis-gyakorlóiskola egy-egy, valamint a Jókai iskola két csapata jutott be.
Komoly tárgyi tudást és ötletességet egyaránt igénylő feladványokat kaptak a gyerekek, a szabadságharc eseményeinek időrendi sorrendbe helyezése, a hadvezérek és csaták összepárosítása éppúgy a verseny része volt, mint a szerepjáték. A világosi fegyverletételről Bem tábornok, Görgey Artúr, Ferenc József, Rüdiger orosz tábornok, egy magyar honvéd, illetve egy francia utazó szemszögéből kellett beszámolniuk a fiataloknak.
A színészi játékot sem nélkülöző előadások, valamint az írásbeli feladatokban felmutatott tudásanyag alapossága lenyűgözte a zsűrit. Az értékelést végzők – Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, Lengyel Zora történész, valamint Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria igazgatója – az eredmények összesítését követően első helyezettként a Pannonia Sacra, másodikként pedig a Zugligeti iskola csapatát hirdette ki. Harmadik helyre a „Márciusi ifjakat” és a „Kossuth-bankókat”, azaz a Jókai iskola azonos pontszámot elérő két gárdáját rangsorolta.
Ám nem csak ők nyertek: valamennyi csapat oklevelet kap a MOM Kulturális Központban március 15-én, a kerület központi ünnepségén, majd a csapattagok az önkormányzat jóvoltából jutalomkiránduláson vehetnek részt április végén. A verseny szervezői Pozsonyba viszik el őket, ahol közösen végigjárják a város ’48-as vonatkozású történelmi emlékhelyeit.Ateltek_a_szabadsagharcot2

z.