Biztonsagot_az_idoseknek

Biztonságot az időseknek!

A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület kezdeményezésére a XII. kerület is csatlakozott a "Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek" elnevezésű országos bűnmegelőzési programhoz. A Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ és a kerületi rendőrség közreműködésével a polgárőrök felvilágosító munkával, illetve folyamatos közterületi jelenléttel próbálják megelőzni az idősek áldozattá válását.

A hagyományos közbiztonsági munkán kívül természet- és környezetvédelemmel, valamint a környezettudatosság népszerűsítésével foglalkozik a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület. A Hegyvidéken működő civil szervezet tagjai a polgárőri vizsgákon kívül polgári természetőri végzettséggel is rendelkeznek, így otthon érzik magukat a lakott terület utcáin és a zöldterületeken egyaránt. Mindez különösen fontos a XII. kerületben, ahol a jelentős méretű védett zöldterületeknek köszönhetően jelentős átfedések vannak a bűnmegelőzési és a természetvédelmi munkában.
Az egyesület az év elején csatlakozott a Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára életre hívott "Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek" programhoz. Az Országos Polgárőr Szövetség, a Magyar Vöröskereszt és a rendőrség támogatásával megvalósuló kezdeményezés arra tesz kísérletet, hogy az idős emberek védelmét új alapokra helyezve mindenki számára biztosítsa a békés, nyugodt öregkort.
„Sajnos az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az idősek célpontjai lettek a bűnözőknek, és saját maguk védelmét nem tudják biztosítani – mondta Botfalvai Zsolt, a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület elnökhelyettese. – Ezt csak súlyosbítja, hogy az óvatlanság, a túlzott bizalom még mindig gyakori áldozati magatartás, amit csak szemléletformálással lehet megváltoztatni. Erre szolgál az új bűnmegelőzési program, amely mindenekelőtt az áldozattá válás elkerülésére koncentrál.”
A polgárőrök elsőként a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ nappali idősek klubjába látogattak el, ahol a kerületi rendőrség munkatársával közösen közbiztonsági fórumot tartottak. Megtörtént esetek bemutatásán keresztül hívták fel a résztvevők figyelmét az egyedül élő nyugdíjasokat érintő leggyakrabban előforduló bűncselekménytípusokra, valamint a megelőzés lehetőségeire. Mindenkit arra biztattak, hogy a saját érdekében legyen bizalmatlan az idegenekkel szemben, és amennyiben egy számára ismeretlen személy bármilyen indokkal be akar menni a lakásába, először győződjön meg a személyazonosságáról. Ha ő nem hajlandó igazolni magát, azonnal hívni kell a rendőrséget, vagy segítséget kérni a szomszédoktól.

M.