Bolenymentes_a_vadasparkban1

Bölénymentés a vadasparkban

Tavaly csatlakozott az Európai Bölény Fajmegmentő Programhoz a Budakeszi Vadaspark. A Varsói Egyetem országokon átívelő kezdeményezésének célja a kihalás szélén álló, egykor az egész kontinenst benépesítő faj egyedszámának jelentős növelése. Magyarországra áprilisban három bölény érkezik, a költségeket saját forrásaiból, illetve adományokból fedezi a vadaspark.

Az európai bölény (Bison bonasus – European bison) az öreg kontinens legnagyobb testű, ma is élő szárazföldi emlőse. Korábban szinte Európa valamennyi lombhullató erdejében előfordult Magyarországon, Mátyás király idején még állandó vadászzsákmánynak számított. Az utolsó példányt 1762-ben Erdélyben ejtették el. Az elmúlt három évszázadban annyira lecsökkent az élőhelye, hogy a vadállomány szinte teljesen kihalt; az 1932-ben létrehozott nemzetközi bölénytörzskönyvben már csak mindössze ötvenhat egyedet tartottak számon.
Bár az állatkertek sikeres szaporító programjainak köszönhetően az 1950-es évektől kezdve Lengyelországban – a híres białowieżai erdőben –, Fehéroroszországban, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Szlovákiában, valamint Kirgizisztánban jelentősebb populációt sikerült visszatelepíteni természetes közegébe, az állatok összlétszáma még napjainkban sem haladja meg az ezret. Ezért van szükség a Varsói Egyetem által indított Európai Bölény Fajmegmentő Program kiszélesítésére, melynek keretében áprilisban egy tiszta vérvonalú és törzskönyvezett, két nőstényből és egy hímből álló európai bölénycsalád költözik a Budakeszi Vadasparkba, ahol megkezdik a továbbszaporításukat.
Az évente, legrosszabb esetben kétévente megszülető borjakat visszaküldik Lengyelországba – beszélt a megállapodás részleteiről Bene Zsolt, a Budakeszi Vadaspark igazgatója. Mint mondta, a majdani szaporulat biztosítása érdekében az elmúlt egy esztendőben igyekeztek ideális körülményeket teremteni az állatok számára: elkészült a zsilipes kifutórendszer, valamint felújították a már meglévő menedéképületet.
A fejlesztésekre, illetve a bölények megvásárlására közel hatmillió forintot fordított a vadaspark, a szállítás költségeinek fedezéséhez ugyanakkor az állatbarátok segítségét is igénybe vennék. Ezzel a szándékkal szervezték meg március első hétvégéjén a bölénymentő jótékonysági bált, amelyen mások mellett a Showder Klubból ismert Kormos Anett, valamint Ürmös Zsolt szórakoztatta közönséget. A befolyt adományokat a bölénymentés folytatására fordítják.Bolenymentes_a_vadasparkban2

Sm.