Buborekok

Buborék a sportudvarra

A terveknek megfelelően márciusban légtartásos sátor építése kezdődik a Virányos Általános Iskola sportudvarán. A már meglévő szabványos kosárlabdapályát a Budapesti Japán Iskolával közösen használják majd a diákok. A „buborék” októbertől április közepéig védi a sportolókat az időjárás viszontagságai ellen, aztán mindig elbontják.

Szeptembertől már heti ötvenkilenc testnevelésóra szerepel a Virányos Általános Iskola órarendjében, amit a téli időszakban, a jelenlegi lehetőségeket figyelembe véve, csak komoly nehézségek árán tudna lebonyolítani az intézmény. „A nagy tornatermünket már most is megosztjuk a szomszédos Budapesti Japán Iskolával, ezenkívül az alagsorban csupán két kisméretű tornaszobával rendelkezünk – beszélt a létesítménygondokról Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes igazgató. – Mindez kevés, a napi több mint tíz testnevelésóra megtartására egyszerűen nem lenne helyünk.”
Éppen ezért rendkívül fontos a szabványos kosárlabdapálya befedése, hiszen így a hideg, csapadékos időszakban is meg lehet tartani a foglalkozásokat. Márciusban el is kezdik a munkát: „buborékot”, azaz légtartásos sátrat építenek a sportudvarra.
A fejlesztés illeszkedik a mindennapos testnevelés programba, ami szeptemberben tovább bővül: a kormány döntése értelmében a 2012–2013-as tanévben az ötödik és a kilencedik évfolyamon is kötelező a heti öt testnevelésóra. A Hegyvidéken 2009-ben az országban az elsők között indult a program, amelyben az önkormányzat döntése értelmében az első négy évfolyam tanulói vesznek részt. A bevezetés felmenő rendszerben történik, a negyedik évfolyam a következő tanévben csatlakozik.
A kerületi iskolákban jelenleg 1272 kisdiák sportol, vagy végez ellenőrzött keretek között valamilyen mozgásos tevékenységet napi rendszerességgel – mondta el Rétai Gábor, a XII. kerületi Szabadidősport Központ vezetője. A nemzeti köznevelési törvény értelmében az előírt heti öt testnevelésórából kettőt kiválthatnak a gyerekek egyesületi vagy más szervezett sporttevékenységgel. Ez azt jelenti, hogy annak, aki versenyszerűen sportol, vagy akár néptáncórára jár, és erről igazolást visz, két testnevelésórát jóváír az iskola.
További könnyítés, hogy lehetőség van dupla órák megtartására, így nem feltétlenül kell a hét minden napján testnevelésórán részt venniük a diákoknak. Szó van arról, hogy a Hegyvidék SE szakosztályai szakmai segítséget nyújtanának a mindennapos testneveléssel kapcsolatos teendők ellátásában.
„Elsősorban a labdarúgás és a vízilabda iskolai keretek közé hozására gondolunk – árulta el Rétai Gábor –, hiszen e két sportághoz igénybe tudjuk venni a TAO-támogatást. Ez azért fontos, mert az utánpótláscélra felajánlott társasági adókedvezményt a kerületben, a kerületi gyerekek javára használja fel a Hegyvidék SE.”

Mm.