Az_elso_osztalyba_vagyik_a_Hegyvidek_YBL1

Az első osztályba vágyik a Hegyvidék–YBL

Tavaly rendkívül balszerencsés körülmények között, az utolsó pillanatokban maradt le az első osztályú tagságról a Hegyvidék–YBL WPC vízilabdacsapata. A XII. kerületi gárda az idén már semmit sem bíz a véletlenre, a félidőben hat ponttal, és ami ennél is fontosabb, meggyőző játékkal vezeti az ob I/B pontvadászatát. Az esélyekről Köllő Attila edzőt kérdeztük.

 

Az_elso_osztalyba_vagyik_a_Hegyvidek_YBL2Milyen célkitűzésekkel vágott neki a csapat a bajnokságnak?

– Egyértelműen bajnokok akarunk lenni, a tavalyi év után nem is lehet más a célunk! Nem szándékozunk még egyszer belelépni ugyanabba a folyóba, ami azt jelenti, hogy a végén szeretnénk igazán örülni. Sajnos a múlt bajnokságban hiába ment jól az alapszakaszban, a rájátszás legvége nem az elképzeléseink szerint alakult, azt az érzést pedig nem szeretnénk még egyszer átélni. Azt hiszem, jó úton járunk, jelenleg az első helyen állunk a csoportunkban, hat ponttal megelőzve a másodikat. Még hat forduló van hátra az alapszakaszból, szeretnénk ott is maradni, hogy kedvező pozícióból kezdhessük a rájátszást.

A tavalyi évhez képest, amikor egy hajszálon múlt a feljutás, miben javult a csapat?
– Sok mindenben, ez nem vitás! Elemeztük az elkövetett hibákat, ezeknek az elkerülése mindenképpen kell ahhoz, hogy elérjük céljainkat. Erőnlétben és pszichésen is előrébb léptünk, és hiszek abban, hogy a jól sikerült téli felkészülésnek köszönhetően még tovább javulunk a hátralévő mérkőzéseken.

A hat pont előny jelentősnek tűnik. Minek köszönhető a kitűnő forma?

– Vannak új taktikai elemeink, időről időre lépnünk kell valami váratlant, amivel meglephetjük ellenfeleinket. A nyári igazolásoknak köszönhetően igazi versenyhelyzet van a csapatba kerülésért, amit nagyon jól kezelnek a srácok, valóban a csapat eredményei a fontosak, nem pedig az egyéni ambíciók. Remélem, az új fiúk elviselik a rájuk rakott terheket, egyre többet várok tőlük, javuló játékkal kell hozzájárulniuk az eredményességhez.

Az elmúlt bajnokságban a Hegyvidék–YBL volt a legprofibb amatőr csapat. Változott valami azóta?

– Azt gondolom, ez továbbra is így van. Nálunk senki nem kap semmilyen juttatást, sőt, tagdíjat szedünk. Ezért is nagy szó, hogy a játékosok a munka és a tanulás mellett teljes odafigyeléssel és akarattal végzik az edzéseket, hiszen csak így lehetünk eredményesek.

Az idei bajnokságban változott a lebonyolítás. Ez kedvez a Hegyvidék–YBL-nek?
– Most is rájátszás követi az alapszakaszt, viszont ezúttal az első nyolc csapat párokban játszik oda-vissza mérkőzéseket. A győztesek az elődöntőbe kerülnek, ahol szintén két meccsen dől el a továbbjutás, a végén pedig – remélhetőleg a részvételünkkel – következik a szintén kétmérkőzéses döntő. Ez a lebonyolítás kedvez a sportágnak, mert a második körben igazán izgalmas és éles összecsapások várhatók, amelyeken nem lehet hibázni. Számunkra ez talán némi előnyt jelent, hiszen itthon mindig sok néző előtt játszunk, ami a ki-ki meccseken nagy erőt ad.

Hogyan készülnek a remélhetőleg dicsőséges tavaszi hadjáratra?

– Még javában tart a fizikai felkészülés, a labdát csak mostanság vesszük elő. Március 3–4-én Nagykanizsán vettünk részt egy négycsapatos tornán, amit sikerült megnyernünk. Március 14-én Stuttgartba utazunk, négy napot napi két edzéssel töltünk, valamint két hivatalos mérkőzést játszunk a Cannstadt és az Esslingen ellen. Mindkettő a német első osztály első felébe tartozik, fel kell kötni az úszónadrágunkat, hogy méltóképpen képviseljük a magyar vízilabdát! A bajnoki címet a lebonyolítástól függetlenül a legjobb csapat fogja nyerni. Nagyon fontos a formaidőzítés, a playoff kezdetére kell elérnünk, hogy színvonalas és eredményes pólót játsszunk. Azonban ez sport, ahol bármi megtörténhet, de mi tisztességgel felkészülünk.

A tavalyi bajnokságban valamennyi ellenfél irigykedve nyilatkozott a hegyvidéki nézőszámokról, nemegyszer előfordult, hogy egy itteni meccsen többen voltak, mint az ob I-es rangadókon. Mekkora pluszt jelent a közönség szeretete?

– Nagyon fontosak nekünk a nézők, remek érzés volt tavaly tavasszal telt ház előtt játszani. Reméljük, az idén is sokan – köztük minél több fiatal vízilabdázó – kilátogatnak a mérkőzésekre, mi pedig megpróbálunk jó szórakozást nyújtani. Április közepén lekerül a sátor a medencéről, és a már megszokott programokkal, valamint néhány újdonsággal is várunk mindenkit, hogy aztán a reményeink szerint közösen örülhessünk június közepén.

Em.