Fiatal öregdiákok a Németvölgyiben

Nyolcvanéves a Németvölgyi Általános Iskola, amit elsőként vetélkedőkkel és egy iskolatörténeti kiállítással ünnepelt az intézmény. Öt művészeti pályát választó fiatal munkáiból nyílt bemutató, majd a Németvölgyi Terefere sorozat keretében három fiatalember „úti beszámolójára” került sor – eddigi pályafutásáról.
A kiállítók közül hárman a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói: Bakonyi Tímea harmadéves a festő–restaurátor, Diósi Réka negyedéves a tervezőgrafika, míg Pólya Zsombor másodéves az intermédia szakon. Horváth Blanka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem harmadéves hallgatója textil szakon, Ferenci Fruzsina pedig a Budai Rajziskola növendéke (ő még csak középiskolás, de már könyvet is illusztrált). A tárlat megnyitóján a Németvölgyi jelenlegi tanulói nagyszabású műsort adtak, szavalatok, ének- és zeneszámok váltogatták egymást, amit Juráncsik Emese (4. a) balettbemutatója színesített.
A tereferét Geri Ádám újságíró kezdte, elmesélve, hogyan jutott el az iskolaújságtól a HVG-ig. A másik két öregdiák tényleges úti beszámolót is tartott: Farkas Milán mérnök egy 8500 kilométeres túrájáról beszélt, amelynek során motorbiciklivel felment Európa – Norvégiában található – legészakibb pontjáig, és ott kérte feleségül a motorján szállított hölgyet. Ceglédi József egy Rotterdamig közlekedő teherhajó mindennapjairól mesélt. A közönséget nemcsak a kalandjai ragadták meg, hanem az is, hogy egyszerű matrózként mennyivel többet keres, mint egykori tanárai…

(Kérész)