Figyeljünk egymás értékeire!

Megszaporodtak a fővárosban a lakásbetörések, és ez a tendencia sajnos a Hegyvidéken is megfigyelhető. Hoffmann Kornél rendőr százados, a kerületi kapitányság új vezetője lapunknak elmondta: a betörések visszaszorítása érdekében bűnügyi portyaszolgálatokat indítanak, megerősítik az értékelő-elemzői munkát, és szorosabbra fűzik az együttműködést a szomszédos kerületek kapitányságaival.
A tartós eredmények elérése érdekében szükség lenne arra is, hogy a lakóközösségek jobban odafigyeljenek értékeik biztonságára. A társasházakban ugyanis sokszor ügyet sem vetnek a szomszédok arra, mi történik a közvetlen környezetükben. A kapitányságvezető azt tanácsolja a lakóknak, hogy lehetőleg ne engedjenek be ismeretleneket az épületbe. Ha a lépcsőházban idegennel találkoznak, kérdezzék meg az illetőtől, kit keres és hová igyekszik.
Mivel az utóbbi időben egyre több betörő erkélyajtón keresztül hatol be a lakásokba, a ház kertjében, udvarában felbukkanó alakokat is érdemes szemmel tartani. Bűncselekmény gyanúja esetén pedig azonnal értesíteni kell a rendőrséget.
A nyomozók tapasztalatai szerint betörések leggyakrabban a kora esti órákban fordulnak elő. Az elkövetők általában nem véletlenszerűen, hanem a környék feltérképezését követően választják ki célpontjukat, ahonnan legtöbbször készpénzt, valamint kisebb méretű értékeket – ékszereket, műszaki cikkeket – visznek magukkal. Amikor erkélyen keresztül történik a behatolás, feltehetőleg egy figyelőember is segíti a tettes munkáját.
„A szomszédok egymásra figyelése a leghatékonyabb módszer a betörések megelőzésére, emellett azonban a lakás biztonsági szintje sem elhanyagolható tényező” – jegyezte meg Hoffmann Kornél. Mint mondta, a biztonsági ajtóktól az ablakok, erkélyek berácsozásán át a riasztók, mozgásérzékelők beszereléséig számtalan technikai megoldással óvhatjuk vagyonunkat. Mindez nem olcsó, ám aki nagyobb értéket tart otthon, érdemes több pénzt áldoznia a biztonságra.

z.