Informatikaverseny_felsosoknek

Informatikaverseny felsősöknek

A Hegyvidéken általában heti egy órában tanítják az informatikát, meglehetősen szűkre szabott időben kell tehát lépést tartani a folyamatosan fejlődő alkalmazásokkal. Soproniné Molnár Mária, az ELTE-gyakorlóiskola informatikatanára szerint tévedés, hogy a gyerekek maguktól, éjszakánként a számítógép előtt ülve is el tudják sajátítani a szükséges ismereteket, hiszen az alapokat csak az elmélet megtanulásával lehet megszerezni.
A tanterv előírásainak megfelelően a harmadik osztálytól egyebek közt webszerkesztés, Ms. Office-alkalmazások, köztük prezentáció- és kiadványkészítés, valamint szövegszerkesztés szerepel a tananyagban, illetve adatbázis-kezelést, a programozás alapjait, az operációs rendszereket és a számítástechnika történetét oktatják a diákoknak. A gyerekek a tanórák mellett különböző helyi és fővárosi versenyeken is részt vehetnek, legutóbb a Hunniareg Budai Módszertani Központ által szervezett kerületi fordulóban mérték össze tudásukat.
Az 5–6. évfolyamosok két kategóriában indulhattak: a kreativitásra építő grafikai feladvány mellett a szövegszerkesztést és számítógépes rajzot magában foglaló komplex 1. kérdéssort is választhatták. A végeredménybe az ilyenkor szokásos otthoni munka is beleszámított, a tanulók az olimpiáról vagy a magyar mesékről adtak be pályázatot.
Hasonló témájú házi dolgozatot kellett készíteniük a 7–8. osztályosoknak is, akik a szövegszerkesztésen és az elméleti, valamint gyakorlati kérdéseket tartalmazó komplex 2. feladatgyűjteményen kívül, nehezítésképpen, Excel és Power Point felületen megoldható kérdéseket is kaptak. A kategóriák győztesei bejutottak a budapesti döntőbe.

MM.