Japanok_a_japanoran

Japánok a japánórán

Harmadszor fogadott japán egyetemi küldöttséget a Virányos Általános Iskola. A Josai Nemzetközi Egyetem kilenc első évfolyamos hallgatója az egyik alsós osztály nyelvóráját tekintette meg.

Élen jár a japán nyelv tanításában a Virányos Általános Iskola, amely az oktatás színvonalának további emelése érdekében kiemelt figyelmet fordít a szakmai kapcsolatok ápolására is. Ennek részeként minden évben lehetőséget biztosít a Budapesti Gazdasági Főiskola külkereskedelmi karán gyakorlatukat töltő, Japánból érkező egyetemistáknak, hogy megismerkedjenek az iskolában folyó nyelvoktatással. Idén kilenc hallgatót fogadtak a Josai Nemzetközi Egyetemről (Josai Kokusai Daigaku), akik a negyedikesek japánóráján vehettek részt.
A diákcsoport tagjai örömmel tapasztalták, hogy egy közép-európai általános iskolában ilyen sokan tanulnak japánul. Külön kiemelték a Hricisák Viktória nyelvtanár vezetésével zajló bemutatóóra felépítését, illetve hangulatát, a gyerekek láthatóan élvezték az oktatást. Az óra végén a japán diákok rövid játékra invitálták a virányosiakat, akik kézi készítésű bohócfigurákkal lepték meg a vendégeket.
A japánokat kísérő dr. Székács Anna elmondta, hogy a Josai Nemzetközi Egyetem 2007-ben kötött hivatalos együttműködési szerződést a Budapesti Gazdasági Főiskolával. Ennek eredményeképpen már harmadszor jár ott csoport szakmai továbbképzésen. A két hét alatt minden japánórát ők tartanak a főiskolán, és a tanszék tanárai, dr. Sato Noriko, valamint dr. Székács Anna értékelik munkájukat. Budapesti tartózkodásuk alatt megismerkednek a magyar kultúrával, illetve a virányosi oktatási intézmény jóvoltából az általános iskolai japántanításból is ízelítőt kapnak.

M.