Kerekbilincs_a_bliccelok_autoira

Kerékbilincs a bliccelők autóira

Egyre több külföldi rendszámú autó parkol fizetés nélkül a kerület útjain, ráadásul az „élelmes” sofőrök, kihasználva anonimitásukat, a büntetést sem fizetik ki. Az önkormányzat ezért felhatalmazta a Hegyvidéki Közterület-felügyeletet, hogy a vonatkozó miniszteri rendelet alapján kerékbilincset szereljen a szabályokat megszegő járművekre.

Szinte nincs olyan nap, hogy a hegyvidéki ellenőrök ne büntetnének meg a parkolási övezetekben fizetés nélkül megálló külföldi rendszámú gépjárművet. Hiába azonban a bírságolás, a csekket csak a legritkább esetben fizetik be az autósok, akiknek személyazonosságát gyakorlatilag lehetetlen kideríteni. A helyzet megszüntetése érdekében márciustól a Hegyvidéki Közterület-felügyelet megkezdi a kerékbilincs használatát, illetve a járművek elszállítását a parkolási övezetekben.

„Van olyan, vélhetően a kerületben élő, de külföldi rendszámmal közlekedő autós, aki alig egy hónap alatt több mint ötven parkolási bírságot szedett össze. A büntetések közül egyetlen egyet sem fizetett ki, ami elfogadhatatlan – magyarázta a szigorú fellépés okát Dávid Gábor, a közterület-felügyelet vezetője. – Azt sugallhatja ugyanis, hogy a külföldi autókat használókra nem vonatkoznak a szabályok.”
Az igazságügyi és rendészeti miniszter 55/2009. (X. 16.) IRM rendelete kimondja, hogy a járműnek a közúti közlekedési szabályokat sértő, valamint a közterület rendeltetésére vagy használatára vonatkozó jogszabályi előírásoktól eltérő elhelyezése esetén a közterület-felügyelet kerékbilincset helyezhet el az autóra, illetve elszállíttathatja a járművet. Az utóbbira akkor kerül sor, ha az üzembentartó vagy a jármű használója az intézkedéstől számított 48 órán belül nem kéri a jármű rögzítésének megszüntetését.
Személygépkocsi esetén a kerékbilincs utólagos levétele 11 500, az elszállítás utáni kiváltás további 17 250 forintba kerül. A jármű tárolásának és őrzésének költsége naponta 1200 forint. Ötven százalékkal csökkentett költséget kell fizetni, ha a tulajdonos vagy az üzembentartó az intézkedés közben kiegyenlíti a bírságot.
A kerékbilincs levételekor, illetve a már elszállított autó kiváltásakor a rendőrség ellenőrzi a bírságot megfizető adatait. Erre azért van szükség, mert külföldi rendszámú járművet csak meghatározott esetekben vezethet magyar állampolgár. A szabályok megszegése több százezer forintos bírságot von maga után.

(m.)