Latogatas_az_izotoplaborban

Látogatás az izotóplaborban

A csillebérci Izotóp Intézet Kft. laborjaiba, valamint a KFKI atomreaktorához szervezett látogatást az Élettér Segítő Szolgálat. A programra főként a környéken élők mentek el, hogy az intézményekben dolgozó szakemberektől választ kaphassanak az izotópgyártással kapcsolatos kérdéseikre. A korábbi hónapokban ugyanis az Izotóp Intézet gyártóbázisánál megemelkedett a jódizotóp-sugárzás. A hatóságok közlése szerint bőven az egészségügyi határérték alatt maradt a légtérbe került radioaktív jód-131-es izotóp mennyisége, ennek ellenére sokakban aggodalmat keltett az eset.
Európában ma már rendkívül érzékeny műszerekkel tudják mérni a radioaktív sugárzást. A tavaly rövid időre, kismértékben megnőtt jódizotóp-kibocsátás semmilyen veszélyt nem jelentett az egészségre – tájékoztatta a látogatókat a legfontosabb kérdésről Lakatos Mihály ügyvezető igazgató. Ha bárki egy egész éven át belélegezné azt a jódmennyiséget, amit az európai országokban mértek, akkor mintegy 0,01 mikrosievert/év dózist kapna. Ennek értelmezéséhez tudni kell, hogy az átlagos éves háttérsugárzás 2400-2500 mikrosievert/év.
Az ügyvezető igazgató a tevékenységükkel kapcsolatban elmondta: társaságuk tudományos, ipari és egészségügyi felhasználásra gyárt radioaktív anyagokat. Radiogyógyszereikkel daganatokat kezelnek, diagnosztizálnak, illetve bizonyos ízületi betegségeket gyógyítanak szerte a világban.
Az atomreaktorban fizikai folyamatokat tanulmányoznak, atomerőmű-biztonságot szolgáló fejlesztéseket végeznek, valamint radioizotópokat állítanak elő az Izotóp Intézet részére – tájékoztatta a látogatókat Gadó János, az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetének igazgatója, aki hangsúlyozta: a reaktor kéményén keresztül nem történt jódizotóp-kibocsátás. Mint elhangzott, igyekeznek a lehető legszélesebb körű tájékoztatást adni a lakosság számára, minden hónap utolsó péntekén például látogatáson vehetnek részt mindazok, akiket érdekel az atomreaktorban zajló munka. (A látogatásokra az ordodi@aeki.kfki.hu címen, a résztvevők nevének és személyiigazolvány-számának megadásával lehet jelentkezni.)

z.