Mar_nem_eleg_a_kemenybeleles

Már nem elég a kéménybélelés

A gyűjtőkéményekbe eredetileg kizárólag szakaszosan működő gázfogyasztó-készülékeket, legtöbbször átfolyós fali vízmelegítőt, vagy fali melegítőt csatlakoztattak. Az új szabályozás szerint mostantól, amennyiben a gyűjtőkéményre akár csak egy folyamatos üzemű gázfogyasztó is rá van kötve, a kémény bélelése után huzatfokozó ventilátort kell telepíteni a kürtő tetejére.
A ventilátor a készülékek működésekor bekapcsol, és biztosítja az égéstermékek biztonságos eltávozásához szükséges mesterséges huzatot. A rendszer nem olcsó, az érzékelők és a gépészet kiépítésének költsége egy átlagos kémény esetében meghaladja az egymillió forintot.
Béleléshez a hagyományos merevcsöves technológia mellett a többkomponensű műgyanta alapú FuranFlex rendszert ajánlják a szakemberek. Ez magyar világszabadalom, ami bontás nélkül teszi lehetővé a nehezen átjárható kémények bélelését.
Bár már a januártól érvényben lévő szabályok is meglehetősen szigorúak, az európai uniós jogharmonizáció miatt a következő években újabb változásokra kell számítani. Várhatóan néhány esztendőn belül kizárólag zárt égésterű készüléket szabad felszerelni, ami gyűjtőkéményeknél azt jelenti, hogy a működéshez szükséges levegőt csak az épület falán kivezetett csövön keresztül lehet megoldani.

(m.)