Okmanyirodaban_keszul_kep_a_diakigazolvanyokhoz

Okmányirodában készül kép a diákigazolványokhoz

Megváltozott a diákigazolványok igénylésének rendje. Az iskolai igénybejelentést megelőzően az okmányirodához kell fordulni, ahol az arckép készítése és az aláírás felvételezése történik. Az ügyintézés során be kell mutatni a diák érvényes személyazonosító okmányát (személyi igazolványát vagy útlevelét), valamint a lakcímkártyáját. Személyazonosító okmány hiányában születési anyakönyvi kivonatra van szükség.
Az adatellenőrzést követően az ügyintéző kiad egy adatlapot, amelyen a nyilvántartásban szereplő személyi adatok (névadatok, születési hely és idő, állampolgárság stb.), valamint a felvételezett arckép és aláírás mellett a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) 16 karakterből álló azonosítója is szerepel. Ez utóbbi nélkülözhetetlen az új diákigazolvány iskolai igényléséhez.
A régi típusú, állandó diákigazolványok továbbra is használhatók érvényességi idejük végéig. A korábbi, kártya formájú ideiglenes diákigazolványok ugyanakkor megszűntek, ezek helyett – amíg nem készül el az új, állandó kártya – az iskola igazolást állít ki a tanuló részére. A hatvan napig érvényes igazolás egy egyedi sorszámmal ellátott, központi nyilvántartásból kinyomtatott adatlap, amely a fényképen kívül a személyes és intézményi adatokat tartalmazza.
Az új, állandó diákigazolványokat lakcímre postázzák. A kiállítási díj emelkedett, 550 helyett 1400 forint lett, ezért az összegért azonban korszerűbb kártyákat kapnak a diákok. A modernebb, chippel ellátott plasztiklapok kulcskártyaként szolgálnak az elektronikus azonosítás során, azaz az összes kapcsolódó adat egy központi rendszerből érhető el. Így nincsenek fizikai korlátai, mennyi és milyen szolgáltatáshoz kapcsolják az igazolványokat. Igénybe vehetők például beléptetésre, egyetemi pénzügyek intézésére, sőt, elektronikus közlekedési jegyként, bérletként is lehet majd használni ezeket.
Mivel a kártyák érvényessége elektronikusan leolvasható, hosszabb távon eltűnhet a matricás érvényesítő rendszer. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy az ellenőröket, kalauzokat felszereljék a szükséges leolvasókészülékekkel.

z.