Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pompas_falatok_unnepi_csemegek1

Pompás falatok, ünnepi csemegék

Március idusa ezúttal hosszú hétvégével vár minket, ami alkalmat ad a konyhai serénykedésre is. Az alábbi ételsorral nem foghatunk mellé, akár vendégeket várunk, akár a családnak készítjük el.

Camembert-batyu

Szobahőmérsékleten felengedünk két lap mélyhűtött leveles tésztát (15 dekát), négy egyforma cikkre vágunk 1 kerek camembert sajtot (12,5 dekát). Belisztezünk egy gyúródeszkát, és a tésztalapokat 18-20 centis négyzetekké nyújtjuk, majd átlósan megfelezzük. Mindegyikre 1-1 sajtcikket ültetünk, méghozzá úgy, hogy a cikk hegye a tésztaháromszög hosszabbik oldalának közepéhez kerüljön. Megkenjük a tészta széleit tojásfehérjével, hogy sütéskor ne nyíljon szét.
A sajtot enyhén megszórjuk őrölt fekete borssal, és ráhajtjuk a megkent tésztát, így formás kis sajtos batyukat kapunk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk valamennyit, és megkenjük a tetejüket tojássárgájával. Két evőkanálnyi mandulapelyhet (nagyobb élelmiszerüzletekben kapható) szórunk a tetejükre.
Ezután előmelegített, a közepesnél kissé forróbb sütőbe toljuk. Tíz percig, a tészta megpirulásáig és a sajt megolvadásáig sütjük. Nyomban, még forrón kínáljuk. Vékonyra szelt, friss körte- vagy almacikkekkel, mellé salátalevélbe tett pár szem aszalt piros áfonyával együtt tálaljuk. Könnyű, száraz rozé vagy fehérbor illik hozzá.Pompas_falatok_unnepi_csemegek2

Ananászos borjúkaraj

Hatvan deka kicsontozott borjúkarajt vásárolunk, megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, és köröskörül besózzuk egy csapott kiskanál sóval. A tetejére helyezünk egy konzervananász-karikát, amit egy szelet húsos császárszalonnával szorítunk a karaj tejére. Erre, félig fedve, újabb karika ananászt fektetünk. Minden szelet ananászt szalonnával „lekötve” rögzítünk. Így folytatjuk, amíg csak tart a hozzávalókból, ügyelve arra, hogy az ananászból kb. 6-8 karikát használjunk el, és a szalonnaszeletekből is ugyanennyi fogyjon.
Az így előkészített pecsenyét tepsibe vagy tűzálló edénybe rakjuk, meglocsoljuk 4 evőkanál olajjal, hozzáteszünk 3 deka vajat, és egy félpohárnyi vizet aláöntve alufóliával takarjuk be. Sütőben, közepes lángon, 45-55 percig sütjük, olykor meglocsoljuk a saját levével, aztán a sütés utolsó 7-8 percében leemeljük róla a fóliát, visszatoljuk a sütőbe, s hagyjuk, hadd piruljon meg a szalonna és a pecsenye teteje.
Tepsis burgonyával tálaljuk, amihez 5-6 szem közepes burgonyát meghámozunk, kb. két centis kockákra vágunk, beleszórunk és szétterítünk egy tepsibe. Meglocsoljuk 3-4 evőkanál olajjal, és alaposan összekeverjük egy csapott kiskanál sóval. Közepesen előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt ropogósra pirul a krumpli. Könnyű, száraz fehérbort kortyoljunk hozzá, mondjuk, kétéves csopaki olaszrizlinget, 14 fokosra behűtve! 

Kandírozott citromos kocka

A közepesnél kissé enyhébbre (180 fokosra) előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírral kibélelünk egy közepes tepsit. A sütemény díszítéséhez elkészítjük a kandírozott citrom- vagy lime-karikákat. Tizenöt deka cukrot összekeverünk 4 evőkanál vízzel, és felforraljuk. Beleeresztjük a vékonyan felszeletelt citromot vagy lime-ot, és lassan, néhány percig főzzük fedő nélkül, amíg megpuhulnak. Kiemeljük a szirupból sütőrácsra, vagy nagyobb lyukú tésztaszűrőre rakosgatjuk, hogy kihűljenek, és kissé megszilárduljanak.
Ezután kézi mixerrel habosra verünk 15 deka puha vajat 10 deka barna cukorral, és összedolgozzuk 30 deka rétesliszttel. A masszához hozzáadunk két kiskanál reszelt citromhéjat, majd az egészet elsimítjuk a már sütőpapírral kibélelt tepsibe. Húsz percre betoljuk az előmelegített, de nem forró sütőbe, vagyis elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: kézi mixerrel alaposan összekeverünk 6 tojást 45 deka kristálycukorral és 8-10 deka liszttel. Hozzáadunk még egy kis citromlevet, 1 kiskanál sütőport, 1 csipetnyi őrölt szerecsendiót, 2 kiskanál reszelt citromhéjat és 1 kiskanál reszelt lime-héjat. Az így kikevert masszát a félig megsült tésztára öntjük, szétterítjük, és további 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle enyhén barnulni kezd, a közepe pedig még kissé sületlen.
A sütőpapírral együtt konyhai vagy sütőrácsra emeljük a tepsiből, és egy óra hosszat pihentetjük, végül legalább két órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a sütemény tetejét meghintjük porcukorral, formás kockákra vágjuk, és citromkarikákkal díszítjük.Pompas_falatok_unnepi_csemegek3

Járay Mari