Új helyen a gyermekorvosi ügyelet

A Szent János Kórház 24. számú épületében működteti a hegyvidéki betegeket is fogadó gyermekgyógyászati ügyeletet a Főnix-Med Zrt. A sürgősségi orvosi ellátást a gyermekorvosi kocsiknak köszönhetően indokolt esetben lakásban is biztosítják.

Évek óta változatlan feltételekkel, hétköznap este nyolc és reggel nyolc óra között, valamint hétvégén 24 órás munkarendben fogadja az azonnali orvosi ellátásra szoruló tizennyolc év alatti gyerekeket a Főnix-Med Zrt. A budai önkormányzatok támogatásával fenntartott ügyeleti szolgáltatás nemrégiben új helyre, a Szent János Kórház 24. számú épületébe, a gyermekosztály és -sebészet szomszédságába költözött.
Mint Dobos Viktor telepvezető lapunknak elmondta, a szülők sokszor nem tudják megítélni gyermekük valós állapotát, ezért a hívásokat fogadó szakképzett asszisztens az elmondott panaszok és tünetek alapján dönt arról, melyik beteget kell az otthonában felkeresni, ki az, akit a rendelőben tudnak fogadni, mikor kell azonnal riasztani a mentőket, illetve mely esetekben elegendő a telefonos tanácsadás.
Sürgősségi ügyeleti ellátásra elsősorban vizeletürítési zavarok, veszélyes allergiás állapot, terjedő bőrvérzések és kiütések, sárgaság, csillapíthatatlan magas láz, hányás és láz együttes fellépése, nehézlégzéssel járó köhögés, tudatzavar, eszméletvesztés, intenzív hányás, makacs rosszullét, erős alhasi fájdalom, idegentest belélegzésének, lenyelésének gyanúja, légzésnehezítettség, diabeteses beteg rosszulléte, illetve mérgezések esetén van szükség. Nem terjed ki az ügyeleti szolgáltatás a külső és belső baleseti sérülések sebészeti ellátására – ezeket a beavatkozásokat a János kórház gyermeksebészete rendelési időn kívül is elvégzi –, egyszerű orrfolyás, enyhe köhögés, itatható hasmenés, gyenge hasfájás, három hónaposnál idősebb gyermek esetében a 38,5 fok alatti láz, valamint torokfájás kezelésére, míg fül–orr–gégészeti panaszokkal az éppen ügyeletes kórházba utalják a betegeket.
Mivel hétköznap mindössze egy, hétvégenként két életmentő berendezéssel felszerelt autó áll az ügyelet rendelkezésére, házhoz csak akkor mennek, ha az szakmailag, illetve a beteg szociális helyzete miatt különösen indokolt. Dobos Viktor szerint az új ügyeleti helyszín legnagyobb előnye a kórházi háttér közelsége: „Mivel éppen a gyermekosztály melletti épületben vagyunk, így módunkban áll lerövidíteni a kórházi ellátáshoz vezető utat, ráadásul a kialakított jó kapcsolatnak és szakmai együttműködésnek köszönhetően a betegek »utánkövetésére« is lehetőségünk nyílik. A gyerekek érdekében megpróbáltuk barátságosabbá tenni a rendelőt, ahol játszósarok és rajzasztal várja őket, így nem kell szembesülniük az egészségügyre egyébként jellemző rideg, fehér környezettel."

Os.

Cím: Szent János Kórház 24. épület, XII., Diós árok 1­–3. Telefonszám: 212-5979. Rendelési idő: hétfőtől péntekig este 20 órától másnap reggel 8 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon folyamatosan, 24 órás ellátás keretében.