A_4-es_metro_epiteszete

A 4-es metró építészete

Ismét rangos szakmai programmal jelentkezik a "Kiállítás-menti művészeti beszélgetések a Barabás Villában". Az évente megrendezendő kulturális eseménysorozat állandó kurátorát, Eleőd Ákos Ybl-díjas építészt kérdeztük az idei témáról.
"A 4-es metró az elmúlt években, sajnálatosan, szinte kizárólag politikai, vagy gazdasági vonatkozású hírekkel szerepelt a médiában, méltatlanul kevés szó esett arról a magas színvonalú építészeti produktumról, amit megtestesít – mondta az építész. – A Barabás Villa kiállításán és beszélgetésein azonban kizárólag az építészet és a belsőépítészet lesz a téma, az alkotók pedig a főszereplők; szeretném, ha ez a program is segítené a projekt építészeti gondolatmenetének méltó bemutatását, részleteinek méltó megismertetését."
A november 10-i megnyitó utáni első előadáson a tíz új állomás összehangolt építészeti tematikáját ismerhetik meg az érdeklődők. November 10-én és 17-én az állomásokat mutatják be, december 1-jén pedig a "4-es metró és a társművészetek" kettős koncepciója mentén egyrészt az állomások képző- és iparművészeti alkotásait, másrészt a 4-es metróról készült művészeti produktumokat – Bujnovszky Tamás nemzetközi díjat nyert fotósorozatától Csontos János Földalatti történet című filmjéig. A rendezvények szombat délelőtt 10 órakor kezdődnek.
Bár a XII. kerületben nem épült új állomás, a 4-es metrónak a hegyvidéki polgárok is utasai lesznek, ezért a szervezők minden érdeklődőt várnak a páratlanul érdekesnek ígérkező kiállításra és programokra. A sorozat védnöke Finta Sándor, Budapest főépítésze, az interaktív beszélgetéseket a koncepció szakmai házigazdája, Eleőd Ákos építész vezeti.

B. A.