EU_projekt_logo

Kiválasztják a „közösség lámpásait”

Kultúraformáló projektet indít uniós támogatással a Vakok és Gyengénlátók Közép Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE): látássérült, egyéb hátrányos helyzetű és egészséges emberekből álló kis közösségeket építenek, amelyek helyi szinten megváltoztatják a fogyatékos emberek és a többségi társadalom viszonyát. Most a projekt motorjait, a közösség lámpásait keresi az egyesület, akikre képzés, majd munkahely vár.

A Vakok és Gyengénlátók Közép Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) néhány forint híján 75 millió forint uniós támogatást nyert el A közösség lámpásai nevű projektje megvalósítására. A projekt keretében 30 középfokú végzettségű, munka nélküli vak és gyengén látó, illetve más, nehezen leküzdhető munkaerő-piaci hátránnyal bíró személy komplex képzését vállalja az egyesület.
Az egyéni felmérés és fejlesztési terv alapján kezdődő közösségimentor-képzés mellett személyiségfejlesztő és kulcskompetenciáikat fejlesztő foglalkozásokon is részt vesznek a kiválasztottak, akik egyebek között tanulási technikáik fejlesztéséhez, önismeretük és személyes kompetenciáik erősítéséhez speciális mentori támogatást is kapnak – nemcsak a képzésük, de a foglalkoztatás első hat hónapja alatt is.
A képzést követően a VGYKE munkaszerződést köt a résztvevők legalább 60 százalékával; ők kiképzett közösségi mentorként megkezdik közösségépítő munkájukat a régión belül kiválasztott területeken: Budapest 7 járásában (az I., III., IV., XII., XIII., XIV., XVII., XIX. kerületben) és a közép-magyarországi régió kilenc kistérségi központjában (Budaörsön, Cegléden, Dabason, Gödöllőn, Pilisvörösváron, Vácon, Szentendrén, Ráckevén és Veresegyházon).
„Nem vak-, hanem emberi közösséget szeretnénk építeni. Ezért integrált képzést és integrált közösségeket szervezünk, vagyis nemcsak vakok és gyengén látók, hanem más, súlyos munkaerő-piaci hátránnyal indulók jelentkezését is várjuk a programba. A képzés után közösségi mentoraink ép társaikkal dolgoznak majd párban, és reményeink szerint olyan közösségeket építenek, amelyekben a fogyatékos emberek és egészséges társaik közösen tehetnek közvetlen környezetük jobbításáért – mondta Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke, a projekt menedzsere. – Felbecsülhetetlen a közösség támogató ereje: meglepő gyorsasággal oldódnak meg olyan problémák, amelyekkel egyébként családját, vagy saját magát terhelné az egyén” – tette hozzá.
A VGYKE által kiképzett mentorok első feladata a régióban élő mintegy 8 ezer látássérült ember helyi közösségeinek megerősítése, a vak és gyengén látó emberek felkutatása, önsegítő közösségeinek létrehozása lesz, ahol a szabadidő tartalmas eltöltésén túl megismerik és képviselni kezdik a fogyatékos emberek igényeit. Erre nagy szükség van: az egyesület tapasztalatai szerint a vak és gyengén látó emberek saját lakókörnyezetükben is gyakran elszigetelten, rossz anyagi körülmények között, rossz mentális állapotban élnek, és mindössze tizedük dolgozik.
A mentorok az esélyegyenlőségi szempontokat valós, személyes tapasztalatok mentén tudják érvényesíteni hétköznapi helyzetekben, és képesek lesznek a nagyobb közösség – város, kistérség – döntéshozói, civilszervezetei, más sorstárs közösségek felé ezt szakszerűen képviselni, így mélyítve a fogyatékos személyek társadalmi integrációját. Kellően nyitott önkormányzati partner esetén a közösségi mentoroknak a helyhatóság is adhat feladatokat: például közösen dolgozhatnak a helyi fogyatékosügyi stratégián, monitorozhatnak egy-egy konkrét intézkedést, és szoros együttműködésben tevékenykedhetnek az önkormányzat esélyegyenlőségi referensével.
„Társadalmi sztereotípiákat szeretnénk megdönteni. A köztudatban az él, hogy az a jó ember, akinek mindene megvan, és segít az elesetteken. Meg akarjuk mutatni, hogy aki sérült, az is lehet jó ember, és az általa képviselt mentalitás példaként állhat az egész társadalom előtt” – mondta a projekt és az egyesület céljáról Németh Orsolya, a VGYKE alelnöke, a projekt szakmai vezetője.
A közösség lámpásai képzésre legalább érettségizett jelentkezők önéletrajzát várja a VGYKE a kozosseglampasai@vgyke.com címre.

A projekt leírása

Az „A közösség lámpásai” – Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása, TÁMOP-1.4.1-11/2-2012-0004 projekt az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében kiírt Közösségi feladatokhoz kapcsolódó munkaerő-piaci programok támogatása (KMR) TÁMOP-1.4.1-11/2 program keretében valósul meg.

„Várjuk a hegyvidékiek jelentkezését!”

Gárdonyi Géza kisregénye, A lámpás megjelenése óta gyakorta illetik ezzel a jelzővel azokat, akik akár tanítóként, akár népművelőként, vagy bármilyen más módon szűkebb közösségük szellemi támaszai, ha kell, útmutatói. A „közösség lámpásai” projektben olyan mentorok képzésére nyílik lehetőség, akik lakókörnyezetükben segítenek a vakoknak és a gyengén látóknak, és a közösségük sorstárs lámpásaként segítenek eligazodni a mindennapi életben – mondta az európai uniós projektről Fonti Krisztina alpolgármester. – A Vakok Batthyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvodája és Iskolája számos kisgyereknek nyújt biztos támaszt, de rajtuk kívül is több vak és gyengén látó ember lakik a kerületben, ezért nagyon fontos, hogy közülük minél többen jelentkezzenek a mentorképzésre, hogy létrejöhessen egy kis közösség, amely megkönnyíti az érintett emberek életét. Azért csatlakozott kerületünk is a felhíváshoz, hogy a Hegyvidéken élő vakok és gyengén látók is profitálhassanak az uniós támogatásból. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy a kerületből is minél több pályázat érkezzen a mentorképzésre! A hegyvidékieket természetesen a későbbiekben is folyamatosan tájékoztatjuk arról, éppen hol tart a program.