Komposztaloladak_a_kornyezetert

Komposztálóládák a környezetvédelemért

A Hegyvidék területének nagy része a zöldövezethez tartozik, ami a nyilvánvaló előnyök mellett feladatokat is ró a környék lakosságára. A kertekben élő fák lombjának elhelyezése egyike a leglátványosabb és legkritikusabb problémáknak. Az összegyűjtött levelek égetésére már hosszabb ideje nincs, vagy csak nagyon korlátozott keretek között nyílik lehetőség, ezért a zöldhulladék nagy része a szemeteskukákba kerül.
Az értékes anyagok nagy mennyiségének hulladéklerakókhoz történő szállítása azonban nemcsak ésszerűtlen, de – a lakosság és a közszolgáltató szempontjából is – drága és pazarló megoldás. Ezt a helyzetet segít rendezni – az FKF Zrt. által osztott zöldhulladékos zsákok mellett – a Hegyvidéki Önkormányzat komposztálóeszközt biztosító akciója, amit a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesülettel közösen szervez.
Az egyenként 0,7 köbméter űrtartalmú, a korhadás ellen kezelt faelemekből álló láda alkalmas egy átlagos kertben keletkező zöldhulladék befogadására. A levelek komposztálódásának hatására a komposzt szintje jelentősen csökken, helyet adva a kertben és a háztartásban keletkező további zöldhulladékoknak.
Általában – ha nem tettünk bele vastag faágakat, gallyakat, tobozokat és más nehezen lebomló növényi részeket – elég negyedévente átforgatni a komposztálót, és kirostálni a kész, barna, egységes szerkezetű anyagot. Mivel a komposztálásnak nem elsődleges célja a jó minőségű komposzt előállítása (csak a keletkező rengeteg szerves anyag elhelyezése), ezért az sem jelez bajt, ha a komposzt nem a zsákban megvásárolható minőséget mutatja, hanem inkább érett szerves törmelékre emlékeztet, amely azonban tökéletesen alkalmas a kiskert talajába keverésre, a bokrok, fák tövének megszórására vagy kisebb mennyiségben az ültetőföldhöz történő keveréshez.
Ha a komposzt csak levelekből készül, akkor vastagabb rétegben terítve a gyomok megjelenését is késlelteti. Amennyiben a gyomokat is komposztáljuk, akkor a komposzttal együtt a gyommagvakat is elterjeszthetjük a kertben. Érdemes odafigyelni erre a komposztláda feltöltésekor.
Az önkormányzat által felkínált 150 láda átvétele a Bürök utca 77–87. alatti telephelyen zajlott. Az igénylés egyetlen feltétele az igazolt kerületi lakcím volt. Mivel a ládák korlátozott számban álltak rendelkezésre, egy ingatlan esetében csak egy láda igénylésére nyílt lehetőség. Az osztás megkezdésekor, 9 órakor már hosszú sor kígyózott a kapuban, de a néhány perces ügyintézés után mindenki elégedetten távozhatott az elemeket tartalmazó csomaggal. Végül dél előtt egy-két perccel az utolsó láda is gazdára talált, így az akció – a kellemetlen őszi idő ellenére is – sikerrel zárult.
Aki nem tudott eljönni, annak a tervek szerint jövőre ismét lesz lehetősége a komposztáló támogatott beszerzésére. Az önkormányzat mindaddig folytatni kívánja az akciót, amíg erre lakossági igény mutatkozik.
A komposztálással kapcsolatos ismeretekről ugyanaznap délután a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület képviselője, Botfalvai Zsolt elnökhelyettes tartott előadást a MOM Kulturális Központban. Az érdeklődő újdonsült komposztláda-tulajdonosok használati utasítást és rengeteg gyakorlati tanácsot kaptak, egyebek mellett vetített képeken megismerhették a komposzt kezelésének mozzanatait. Ha valakinek a komposztálással kapcsolatos kérdése van, vagy a kezeléssel kapcsolatos fizikai segítséget szeretne kérni, hívja a Jókai Klubban székelő egyesületet a 06/30-621-2743-as telefonszámon!

B. I.