Megerositik_a_keruleti_rendorkapitanysagot

Megerősítik a kerületi rendőrkapitányságot

Jelentős átszervezések történnek novemberben a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezek fő célja a helyi szervek megerősítése. A XII. kerületi kapitányság is új embereket és új feladatokat kap, a hegyvidéki gépjárműlopási ügyeket például ezentúl nem egy központi egység, hanem kerületi nyomozók vizsgálják majd.

Új típusú irányítási rendszert vezetnek be a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Tóth Tamás rendőrfőkapitány az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az átalakításra azért van szükség, hogy a büntetőeljárások gyorsabbak és eredményesebbek legyenek, megszüntessék az átfedéseket, a felesleges tagoltságokat, és fontos az is, hogy az állampolgárok egy gyorsabb reagálású rendőrséggel találkozzanak. Újabb központi szervek létrehozása helyett a már meglévő főosztályokat kívánják hatékonyabbá tenni úgy, hogy megerősítik a helyi szerveket, ezért több száz rendőrt irányítanak át kerületi kapitányságokhoz november elsejétől.
A dandártábornok arról számolt be, hogy átszervezik a központi közrendvédelmi állományt, több rendőrt vezényelnek az utcákra. A közterületi rendőrök munkáját valamennyi kerületi kapitánysággal összehangolják, minden szervvel egyeztetik a rendőrségi egységek, járőrök közterületi szolgálatát.
A forgalmas fővárosi csomópontokban, a többi közt a Széll Kálmán téren már szeptember óta nagyobb létszámban vannak jelen az egyenruhások. Ezeket a turisztikai, vagy közlekedési szempontból kiemelt jelentőségű helyszíneket a Készenléti Rendőrséggel közreműködve folyamatosan ellenőrzik naponta 6 és 22 óra között.
Létrehoznak egy gyors reagálású, megfelelő gépkocsiparkkal rendelkező egységet, hogy a komolyabb rendőri beavatkozást igénylő esetekben a lehető legrövidebb időn belül a legnagyobb erővel tudjanak fellépni. Megalakítják a metrórendőrséget, amelynek feladata a tömegközlekedési hálózat felügyelete és a Budapesti Közlekedési Központtal, valamint a közterület-felügyelettel való kapcsolattartás. A Keleti és Nyugati pályaudvaron már működik egy-egy alosztály, de hamarosan a Déli pályaudvaron is felállítanak egy újabb egységet a vasútbiztonsági osztály részeként.
A szervezeti átalakítások kapcsán Hoffmann Kornél, a kerületi kapitányság vezetője elmondta: a hegyvidéki közrendvédelmi állomány létszáma is bővül, így több embert vonhatnak be a közterületi járőrszolgálatba. A rendőr százados szerint ennek az intézkedésnek, valamint a szomszédos kerületekhez tartozó, de a Hegyvidék közbiztonságát is befolyásoló Széll Kálmán téri, illetve Déli pályaudvari területek állandó ellenőrzésének jelentős a visszatartó ereje, a fokozott rendőri jelenlét sok bűnelkövetőt elriaszt a környékről.
További újdonság, hogy a BRFK bűnügyi technikai állományának tagjai a kerületeknél dolgoznak majd, aminek eredményeképpen a Hegyvidéken is felgyorsulhatnak a helyszíni szemlék. Az itt előforduló gépjárműlopások ügyében ezentúl szintén a kerületi kapitányság jár el.

z.