Sakkfesztival_hegyvideki_sikerekkel

Sakkfesztivál hegyvidéki sikerekkel

Három arany- és egy ezüstéremmel zártak az immáron huszonötödik alkalommal megrendezett Lauder Sakkfesztiválon a hegyvidéki gyerekek. A verseny az ország egyik legrangosabb ifjúsági rapidsakk-versenye, amelynek legjobbjai a májusi Lauder Kupán Polgár Judit nagymesterrel is összemérhetik erejüket.
Rangos mezőny gyűlt össze az idei viadalra. Több magyar bajnoki érmes mellett a D-korcsoportban elindult például Marjanovics Annamária, aki 2011-ben ezüstérmet szerzett a bulgáriai Albenában rendezett ifjúsági sakk Európa-bajnokságon, az U12-es leány korcsoportban. Nem meglepő, hogy korcsoportját a Hegyvidéken is megnyerte, mindössze két fiú ellenfele tudott vele döntetlent játszani. Egyébként az egész versenyre jellemző volt a lányok jó játéka, többen okoztak kellemetlen pillanatokat az „erősebbik nem” képviselőinek.
A rapid lebonyolításnak megfelelően a partik legfeljebb fél óráig tarthattak, mindenkinek tizenöt perce volt arra, hogy megnyerje az aktuális mérkőzését. Gondoltak az esélyek kiegyenlítésére is, fordulóról fordulóra azok játszottak egymással, akik addig azonos pontszámot gyűjtöttek.
A hegyvidéki hagyományoknak megfelelően a versenyen alaposan kitettek magukért a XII. kerületi iskolák tanulói. A B-korcsoportos lányok versenyét a Lauder iskolát képviselő Koltai Dóra, az E korcsoportos fiúkét a szintén lauderes Laza Szabolcs nyerte, míg a D-korcsoportos fiúk között Telek Zsigmond, a Virányos Általános Iskola tanulója végzett az élen. Az E-korcsoportos lányok mezőnyében a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájának sakkozója, Vujosevics Eszter a második helyet szerezte meg.

(m.)