Alljunk_meg_egy_kirakatra

Álljunk meg egy kirakatra!

Tizenöt kerületi üzlet portálját ékesítik az ötödik alkalommal megrendezett Kirakat-tárlat képei. A különleges kiállítás (egyik) szépsége, hogy munkába menet, vásárlás előtt vagy a zöld lámpára várva bárki bármikor megtekintheti.

Lehajtott fejjel, gondterhelt arccal az utcán baktató emberek, türelmetlenség, rohanás akárhová – a nagyvárosi élet jellemzői. "Az emberek többsége nem jár galériákba. Nincs idejük ilyesmire" – mondja Molnár Rozália festőművész, és egy János kórház felé igyekvő mentőautó szirénája szakítja őt félbe. – "Jó érzés, hogy a részese lehetek egy ilyen jellegű bemutatónak" – folytatja.
A Csaba utcában álldogálunk, s bár különleges hely ez egy kiállításmegnyitóhoz, a Hegyvidéken már nem hat az újdonság erejével, ötödször rendezik meg a Kirakat-tárlatot. Lázár Zsuzsa, a Budai Rajziskola igazgatója sétánk vezetőjeként mutatja be az alkotásokat. „A lényeg, hogy közelebb hozzuk a művészetet az emberekhez. Az itt kiállított képeket nem lehet stíluskategóriákba sorolni. Mindegyiknek más a mondanivalója, nincs köztük két egyforma” – osztja meg gondolatait a vele kirakatról kirakatra haladó közönséggel.
Az útvonal a Csaba utca 7. alatti üzletnél kezdődik, és az Alkotás utca elejéig tart. „Egy szívet ábrázoló kép ékeskedik nálunk. Nemcsak szépíti a portálunkat, hanem szimbolizálja azt a szerelmet, amit a munkánk iránt érzünk” – árulja el Szigeti Róbertné, a helyi reformbolt tulajdonosa.
A tizenöt különböző üzletben Székács Zoltán, Fürjesi Csaba, Uesseler Nagy Judit, Molnár Rozália, Veszely Ferenc, Tegze Judit, Breznay András, Lipcsey Judit, Lelkes A. Gergely, Angyal Júlia, Véghseő Klára, Szép Ilona, Osgyányi Sára, Osgyányi Ranvig Róza és Füzes Gergely munkái kaptak helyet. A tárlat megtekintéséhez nem feltétlenül kell az arról készült térképet a kezünkbe venni. Elég, ha a nagy rohanásban megállunk egy pillanatra, és észrevesszük, mi újat rejtenek a jól ismert kirakatok.

B. Mimi