Érvek az egészséges életvitel mellett

Időskorban különösen fontos a metabolikusan aktív izomtömeg, a csonttömeg, valamint a mozgásügyesség és a hajlékonyság megtartása. A legtöbb mozgásszervi megbetegedés sem lehet kizáró ok, hiszen a szükséges gyakorlatokat szinte bármilyen egészségi állapotban el lehet végezni – egyebek mellett erről is beszélt dr. Apor Péter az idei könyvtári napok keretében megtartott egészségmegőrző előadásán. Mint a Testnevelési Egyetem címzetes egyetemi tanára elmondta, idősebb korban sem kell lemondani a fizikai jóllétről.
Persze ezért tenni is kell, az első gyakorlat mindjárt az ébredéshez kapcsolódik. Már az ágyban fekve érdemes kicsit tornázni, kinyújtani a lábakat, egymás után felváltva, pontosan huszonnyolcszor. Ez a sarokra nyújtás, amit a térdek jobbra-balra mozgatása, azaz a térdbedöntés követ, az „ágyban síelést” huszonnégyszer kell megismételni. A harmadik gyakorlat a térdek felhúzása és a fej térdek közé helyezése – vagy legalábbis a kísérlete –, mindez tizenkétszer. A gyakorlatsort alig tíz perc alatt el lehet végezni, jótékony hatása viszont egész nap kitart.
Dr. Apor Péter nyomatékosította: torna közben szigorúan tilos visszafogni a lélegzetet, akkor jár el helyesen a tornázó, ha erőlködés nélkül, folyamatosan veszi a levegőt. A fizikai jóllét szempontjából lényeges az aerobkapacitás, azaz a maximális oxigénfelvevő képesség, ami leegyszerűsítve a szív és a tüdő fittségét jelenti. Ez a mutató a szervezet egész működését leképezi, tulajdonképpen az életminőség mérőszáma.
Tudni kell, hogy a fittség 20-tól 30 éves korig a legjobb, ezt követően azonban az életkorral fokozatosan romlik. Hogy mennyire, az már tőlünk függ: ha viszonylag magasan tudjuk tartani oxigénfelvevő képességünket, akkor az életkilátásaink is jelentősen javulnak. Erre bizonyíték, hogy az egykori sportolók hat-tizenegy évvel tovább élnek, mint az "átlagemberek".
Ne legyenek ugyanakkor illúzióink: a fittséget kizárólag fizikai aktivitással lehet megszerezni és növelni, nem pedig lelki élettel, vagy táplálék-kiegészítőkkel. Az egyetlen megoldás tehát az edzés.
A nemzetközi ajánlás szerint a hét minden napján legalább fél óra lihegtető, megizzasztó, aerob jellegű fizikai aktivitás kívánatos. Ez lehet háromszor tíz perc is, egyenletesen elosztva. Nem csupán sporttevékenységre kell gondolni, bőven megteszi, ha például gyalog megyünk fel az ötödikre, akár dupla lépcsőfokokat lépve, esetleg egy-két buszmegállót inkább gyalogolva – és nem sétálva – teszünk meg.
Mindezeken kívül iktassunk be napirendünkbe heti két izomerő-fejlesztést is, ami az izomtömeget és ezzel az ellenálló képességet növeli. Utóbbi azért fontos, mert az izmokban ég el a zsír és a cukor, ma pedig az egyik legnagyobb "járvány" a kövérség. A jó, vagy javuló fittség ráadásul csökkenti a vastagbél-, a prosztata- és az emlőrák előfordulását, illetve az érelmeszesedés kialakulását – így nem csupán a jó közérzetet, hanem az egészséget is szolgálja.

-ály