Hatalmas titok: a Halál

„A halál csak azon háttér révén lesz félelmetes, amit az ember ad neki” – írja Nietzsche, aki szerint a halál problematikája valójában a felfoghatatlanságából ered. Ezt a kérdéskört öleli fel a Hegyvidék Galéria legújabb, halottak napjára időzített kiállítása, amely kilenc kortárs magyar művész meditatív-filozofikus alkotásai és koponyaábrázolásai közül válogat.

Sokféleképpen lehet megközelíteni a halál misztériumát, a teológusok, filozófusok és természettudósok mellett a művészek is évszázadok óta igyekeznek megfejteni, de legalábbis értelmezni az értelmezhetetlent. Erre vállalkozik a Horváth Hilda kurátor kezdeményezésére a Hegyvidék Galériában létrejött Hatalmas titok: a Halál című tárlat, amely válaszokat kínál az öröktől való kérdésekre: Vajon mit jelent az elmúlás? Mi történik a halál után? Kapunk egy második, vagy sokadik esélyt? Halhatatlan-e a lélek?
„Bolond, aki nem az örök életre rendezkedik be” – idézte Hamvas Bélát a kiállítást megnyitó Jelenczki István fotó- és képzőművész, filmrendező, aki szerint a titoknak titoknak kell maradnia, mert ha nem így lenne, az „Isten-Ember, Ember-Isten” visszaélne vele. Önmaga, aztán a világ elpusztítására fordítaná azt a tudást, amelyhez oly régen méltatlanná vált.

Kifosztjuk a Földet, megöljük a természetet, embertársainkat és magunkat. Ezek szerint visszafordíthatatlanná vált az emberiség önfelszámolása? – tette fel a kérdést a fotó- és képzőművész, majd Szókratészt említette, aki szerint a halál nem más, mint az életből való kigyógyulás.
Életünk egy lehetőség, hogy kapcsolatot teremtsünk a látható és láthatatlan dimenziókkal, egyre közelebb kerülve a titokhoz. A művészet ima, párbeszédkísérlet a titokkal, a lehetséges lehetetlennel. Híd Istenhez, a természet hatalmához, segít eljutni a bennünk, a szívünkben és a hagyományban élő képhez – fogalmazott Jelenczki. Hozzátette: a tárlaton kiállító művészek alkotásai lehetőséget kínálnak a párbeszédre, segítenek abban, hogy a néző bejárja azt a belső fény-utat, amely tudatosítja benne az elmúlás kérlelhetetlen tényét, természetességét, egyúttal felismerje, megőrizze, tovább adja a létezés szentségét.

-os