A_legek_kozpontja_nyilt_a_Hegyvideken

A legek központja nyílt a Hegyvidéken

A legelső hazai "zöld" üzletközpont, ahol az országban legelsőként tölthető fel a bevásárlás ideje alatt az elektromos jármű. A kerület legnagyobb OTP-bankfiókja. Az ország legszebb CBA Príma delikát szupermarketje. A világ legnagyobb lentikuláris művészeti alkotása. Egyedi, arcfelismerő információs automatika. Magyarország legjobbnak mondott hentese, a világ legkülönlegesebb kávéi, a legjobb magyar és külföldi borok – csak néhány azokból a legekből, amelyek a vásárlókat várják a Hegyvidék Központban.

Néhány év kihagyás után újra szinte mindent egy helyen intézhetünk az Apor Vilmos téren. A valamikori piac, majd a Hegyvidék Bevásárlóközpont helyén másfél éves munkával felépült a Hegyvidék Központ, Budapest idei egyetlen újonnan épült kereskedelmi fejlesztése. Az üzlet- és szolgáltatóház október 12-e óta fogadja vásárlóit, ügyfeleit.
A 6500 négyzetméteres területen kialakított üzletközpont építését kétkedések előzték meg és fenntartások kísérték. „Néhány évvel ezelőtt itt még a Hegyvidék Bevásárlóközpont működött, amely nem volt túl sikeres, számos üzlethelyisége üresen állt. A létesítményt ugyanis az önkormányzat üzemeltette, de mindez idegen volt a feladatrendszerétől, veszteséget hozott, ezért 2008-ban meghirdette értékesítésre” – beszélt Váczi János alpolgármester a beruházás előzményeiről, illetve a pályáztatás okáról a Hegyvidék Központot bemutató sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, az úgynevezett „plázastop” ellenére azért készülhetett el az Apor Vilmos téri beruházás, mert annak engedélyei még a szigorító intézkedés bevezetése előtt megszülettek.A_legek_kozpontja_nyilt_a_Hegyvideken1
A környezetbe illeszkedő és a környékbeliek igényeit kiszolgáló üzletház építésétől kezdetben nagyon tartottak a közelben lakók – idézte fel a kezdeti félelmeket a Hegyvidék Központ megnyitóján Pokorni Zoltán. „Az építők azonban mindvégig tekintettel voltak a környékre, eljártak a lakossági fórumokra, hogy időben értesüljenek a panaszokról, és azonnal helyrehoztak minden hibát, rongálódást, ami a munkavégzés következménye volt” – fűzte hozzá a polgármester. Szavait erősítik a Jagelló úton lakó Antal Jánosné által elmondottak is: „A legnagyobb elismeréssel lehet beszélni az emberi hozzáállásról, mert bármi gondot okoztak, azonnal helyreállították, legyen szó a homlokzat repedéséről, vagy a járda sérüléséről.”
Pokorni Zoltán azt is kiemelte, hogy szerencsés módon a tervezők elkerülték a hasonló központok építésénél szokásos veszélyeket, és nem estek a csillogó hiúság bűvöletébe. A szupermarket megnyitóján pedig hangsúlyozta, hogy az elmúlt években az önkormányzat kiváló kapcsolatot alakított ki a Hegyvidék Központban új egységet nyitó CBA-lánccal: amikor rászorulókat kell támogatni, mindig számíthat az üzlethálózat segítségére.
„Amióta a kerületbe költöztünk, azaz 1971 óta mindig idejártunk a piacra vásárolni – emlékezett vissza a közelben lakó Gyuri bácsi. – Még a lakásfelújításhoz szükséges lambéria faanyagát is itt vettem meg. Nagyon örülünk, hogy most megint mindent itt intézhetünk. Kíváncsiak voltunk, milyen lett a Hegyvidék Központ, és úgy látom, szeretni fogjuk. Bár ez sejthető volt már abból is, ahogy az építők a környékbeliekhez viszonyultak a kivitelezés idején. Tiszteletben tartották a zöld környezetet, a szomszédokat és a templomot. Bízunk benne, hogy az árak barátságosak lesznek, és a kereskedők nem követik azt a valótlan képzetet, hogy itt csak gazdag emberek élnek” – mondta még Gyuri bácsi, majd továbbment, hogy üdvözölje a szupermarket bejáratánál felbukkanó egyre több ismerőst, szomszédot és környékbelit.A_legek_kozpontja_nyilt_a_Hegyvideken2
A Hegyvidék Központ építői arra törekedtek, hogy a környezettudatosságot szem előtt tartva hozzák létre az első hazai zöld üzletközpontot, amelyben például feltölthető az elektromos jármű, az épület hasznosítja az esővizet, és tisztítás után újrahasznosítja a kézmosó vizet is, a tetején lévő közel ezer négyzetméternyi, füvesített, zöldtető pedig hozzájárul a hőháztartásához. Emellett a kétszintes mélygarázsban külön széles, családi parkolóhelyeket is kialakítottak, figyelve a gyerekek biztonságára.
A Wing Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztés kétszáz új munkahelyet teremt a kerületben. Az üzletközpontban az élelmiszer, a különleges csemegék – köztük a kézműves magyar gasztronómia remekei –, a könyvek, virágok, édességek, ruházati cikkek beszerzése mellett számos szolgáltatás nyújt lehetőséget a gyors ügyintézésre: alig néhány perccel a megnyitó után az OTP-fiókban például stabil hétköznapi forgalom alakult ki.

*

Azt már régen megszoktuk, hogy színészek, muzsikusok vagy sportolók sztárrá válnak. Az azonban még újdonságnak számít, hogy ilyen kiemelt figyelmet egy hentes kapjon – márpedig a sokak által ismert és kedvelt Gál Józsefet többen a legjobbnak mondják a szakmájában, és termékeiért utazni sem sajnálnak.

– Miért döntött úgy, hogy üzletet bérel a Hegyvidék Központban? – kérdeztük a „sztárhentest”.

– Mert azt a színvonalat, amit mi képviselünk, javarészt a budai vásárlók értékelik, a csarnokba is főleg innen jöttek a vevőim.

– Fel is adta azt az üzletét?

– Igen, áttelepültem ide.

– Mit vár az új helytől?

– Természetesen vásárlókat, de úgy, hogy nem szeretnék ész nélküli árakkal dolgozni. Számomra ez a legfontosabb.

*

„Értéket hozunk létre” – hangsúlyozta a beruházás kapcsán a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója. Noah Steinberg úgy vélte, sikerült emberi léptékű, a környezetbe illeszkedő, hivalkodástól mentes, kellemes központot, egyfajta „főteret” létrehozni, ahol nemcsak a napi ügyeket, illetve a bevásárlást intézhetjük, hanem akár egy hangulatos kávézóban, étteremben is elidőzhetünk, ha épp lazítani szeretnénk.
Felhívta a figyelmet az épület aulájában látható egyedi műalkotásra, a Várnai Gyula készítette képre: az épület csaknem teljes magasságában végigfutó kortárs mű a világ legnagyobb lentikuláris művészeti alkotása, amely minden oldalról új színeket és dimenziót mutat a szemlélőnek, és egyedi élményt nyújt. A legfelső szinten gyermekrajzok kaptak helyet: a Szépia Rajziskola diákjainak munkái.
A házban patika, szépségszalon, parfüméria, illetve az utcára néző portálokkal egy étterem és egy kávézó nyílik még az év végéig. Karácsonyig a Hegyvidék Központ meghosszabbított nyitva tartással áll a látogatók rendelkezésére, hétvégenként pedig kézműves programok és koncertek várják a családokat.

J. E.