Mazsolaavatas_filmkeszitessel_es_fotozassal

Mazsolaavatás filmkészítéssel és fotózással

A mazsolanap régi hagyomány a Tamási Áron Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban, egyfajta játékos beavatási rítus, melynek során az általános iskolából nemrégiben kikerülő kilencedikeseket gimnazistákká avatják. Az egész napos, vidámságban bővelkedő, versenyszerű program hozzájárul ahhoz, hogy még inkább összekovácsolja az osztályközösségeket.
Idén három hete volt az osztályoknak arra, hogy elkészítsenek egy 2013-as, gazdagon illusztrált naptárt, egy iskolásképekből összeállított plakátot, valamint azt a reklámfilmet, amelyben ismert közéleti személyiségeket szólaltatnak meg. Méghozzá nem is akárhogyan, a szereplőket ugyanis arra kellett rávenniük, hogy kimondják: „A Tamási egy jó gimnázium! Hajrá, 9. a (vagy b)!” A gyerekek jó munkát végeztek, olyan hírességek kerültek be az ötperces filmekbe, mint Gerendai Károly, Rofusz Ferenc, Mocsai Lajos, Pálinger Katalin, Béres Alexandra, Caramel vagy Matúz Krisztián.
A mazsolanap vidám felvonulással kezdődött, az „ások” állatfiguráknak, a „bések” úrhölgyeknek, illetve úriembereknek öltöztek, így mentek az iskolába. A háromperces osztálytáncok után szurkolásverseny következett. A londoni olimpia 200 méteres mellúszásdöntőjében Gyurta Dánielt buzdították a gyerekek, az udvaron csak úgy dörgött a „Ria-ria, Hungária” rigmus.
Pihenésképpen egyórás városi túra szerepelt a programban, ekkor három szabadon választott téma mellett az Apor Vilmos téren egy buszsofőrrel vagy egy ellenőrrel, az önkormányzatnál pedig egy magas rangú tisztviselővel kellett közös képet csinálniuk a gyerekeknek. Így került egy fényképre a kerület jegyzője, illetve Váczi János alpolgármester, akik készségesen teljesítették a diákok kérését.
Visszatérve sportfeladatok várták az osztályokat, volt kötélhúzás, foci, zsákban futás, tojásdobálás, gesztenyebáb-készítés, hennázás és gördeszkázás. A Tamási történetét feldolgozó szellemi vetélkedőből egyebek közt kiderült, hányadik tanév a mostani (az 54.), hány pedagógus tanított ez idő alatt az iskolában (450), illetve mekkora az intézmény könyvtára (közel 12 ezer kötetes). Ebéd után a tornacsarnokban levetítették a két ötperces versenyfilmet és azt az öt képet, amely a délelőtti kiruccanás során készült.
A nap végén rendezték a finálét, amelyen a két osztály táncos koreográfiákat mutatott be. Az esemény „sztárvendége”, Hajdu Steve debreceni gimnazistaéveinek nehézségei mellett az Anyám tyúkja angol változatát is megosztotta a hallgatósággal.
Nem várt csattanót hozott a pontok összeszámolása, a 207–207 azt jelentette, hogy a verseny történetében most először döntetlen lett az eredmény. Így aztán mindkét osztály megkapta a tortát és persze jutalomként a félnapos kirándulást.

mm.