Nincs elektroszmogveszély a hegyvidéki óvodákban

A lakossági elektromágneses kitettséget mérő program keretében a hegyvidéki óvodákban végzett ellenőrzéseket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A vizsgálatok igazolták, hogy nincs ok aggodalomra: az elektromos térerősség mértéke az egészségügyi határérték 5%-át sem éri el az egyes intézményekben.

Környezetünkből sokfajta elektromágneses sugárzás ér bennünket. A Föld mágneses tere, a villámok által keltett hullámok és a világűrből érkező elektromágneses sugárzás természetes eredetűek, míg például a rádiós és televíziós műsorszórás, valamint a mobiltelefonok jelei, a villamos gépek, a mikrohullámú sütők által okozott terek és a gépkocsik gyújtása által keltett hullámok emberi tevékenység eredményei.
A rádiós eszközök, elsősorban a mobiltelefonok egyre terjedő használatával növekednek az aggodalmak is, hogy ezek esetleg növelik a rákbetegség kockázatát. Ennek vizsgálata az orvostudomány feladata, az orvosi kutatások alapján állapítják meg, hogy maximálisan milyen mértékű lehet az a sugárzás, ami még nem károsítja az emberi szervezetet. Érdemes tudni, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) osztályozása szerint rákkeltő hatás szempontjából a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás ugyanabba a kockázati kategóriába sorolható, mint a hálózati áram által keltett 50 Hz-es mágneses tér, vagy a kávéfogyasztás.
Magyarországon az elektromágneses sugárzások közül a rádiófrekvenciás sugárzás mérését az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) mellett, a frekvenciák használatát engedélyező, illetve felügyelő szervként, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) végzi. A hatóság kiemelt figyelmet fordít a gyermekintézmények ellenőrzésére, hiszen a gyerekek, amennyiben valahol a megengedettnél nagyobb sugárterhelés fordulna elő, a felnőtteknél nagyobb veszélynek lennének kitéve.
„Két éve indítottuk el programunkat a hazai óvodák, iskolák elektromágneses kitettségének feltérképezésére” – mondta el érdeklődésünkre Tomka Péter, az NMHH mérésügyi főosztályának vezetője. A szakember tájékoztatása szerint eddig mintegy nyolcszáz intézményt ellenőriztek, és sehol sem tapasztaltak problémát. Az elmúlt hónapokban hét hegyvidéki oktatási intézményben tartottak ellenőrzést, és mindegyiknél megnyugtató eredmények születtek.
Június végétől július elejéig a Hegyvidéki Mesevár Óvodában, az Orbánhegyi Óvodában, a Zugliget Óvodában, továbbá a Városmajori Óvodák Városmajor utcai és Csermely utcai tagintézményében, augusztus végétől szeptember elejéig pedig a KIMBI Óvodában, valamint a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskolában végeztek kézi, illetve telepített műszeres méréseket. Az eredmények alapján elmondható, hogy az elektromágneses kitettség, köznapi nevén az „elektroszmog” miatt a szülőknek, óvodapedagógusoknak nincs okuk az aggodalomra, hiszen az elektromos térerősség értékei a vizsgált 100 kHz és 3 GHz közötti frekvenciatartományban 0,12 és 1,38 Volt/méter között szóródtak az egyes intézményeknél. Ezek az értékek nagyon alacsonyak, az elektromos térerősség legszigorúbb egészségügyi határértéke a vizsgált sávban ugyanis 28 Volt/méter.

(zs)

Veszélyesebb a mobiltelefon a bázisállomásnál

Mivel gyorsan nő a mobiltelefonos bázisállomások száma, gyakran ezek állnak a figyelem és az aggodalmak középpontjában. Egy széles körben végzett kutatás azonban – ami azt vizsgálta, hogy a lakosságot érő elektromágneses sugárzás milyen arányban származik a különféle emberi eredetű forrásokból – kimutatta, hogy átlagban körülbelül két nagyságrenddel nagyobb mértékű sugárzás ér minket a saját mobilkészülékünktől, mint az összes többi forrásból együttvéve. Ez természetesen csak egy átlag, és lehetnek kivételek, de jól mutatja, hogy ha csökkenteni szeretnénk a minket érő elektromágneses sugárzás mértékét, akkor ezt a leghatékonyabban a telefonálási szokásaink megváltoztatásával tehetjük meg: például a beszélgetések időtartamának csökkentésével, vagy fejhallgató, kihangosító használatával.