Orokletes_tehetseg

Örökletes tehetség

Ritkaság, hogy bármilyen foglalkozásból sok előforduljon egy családban, az pedig, hogy három nemzedéken át elismert alkotói legyenek egy famíliának, egészen egyedi. A hegyvidéki Józsa család három generációját nyolc tehetség, megbecsült művész tette-teszi ismertté. Műveikből láthatunk ízelítőt a Galéria 12 kávézóban.

A tehetség mibenléte és öröklődése hosszú ideje foglalkoztatja a gondolkodókat. Azt régóta tudjuk, hogy a gyerekek legtöbbször az apai példát követik, így jöttek, jönnek létre például orvos- és jogászdinasztiák, így örökítették tovább a manufaktúrákban is a szaktudást a mesterek. Arra is tudunk példákat sorolni, hogy a művészszülők leszármazottja követte felmenői pályaútját, de az igazán ritka, hogy a tehetség három generáción át öröklődjön – elmélkedett a Józsa család című kiállítás megnyitóján a Galéria 12 kávézóban Feledy Balázs.
A művészeti író szerint mindenképpen figyelemre méltó az is, hogy az alkotó hajlam folytonossága nem valamiféle hagyományismétlésben nyilvánul meg. „Innovatív módon, nem pedig nosztalgikus visszatekintésben dolgozik a család, amelyben ki-ki a maga művészeti ágában, a saját kifejezési eszközeivel alkot” – mondta.
A Józsa család hosszú ideje kötődik a Hegyvidékhez – emelte ki a tárlatot köszöntő Fonti Krisztina alpolgármester. Az alkotói szempontból első generációt képviselő Józsa György gépészmérnök és felesége már az 1930-as években telket vásárolt az Istenhegyi úton, a família több tagja hegyvidéki lakos lett a 60-as évek közepén.
A fiatalok közül „István jelenleg a kerületben él és dolgozik, a szobrász Pál pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán tanít, illetve 1995-től a kerületi Fejlesztő Napközi Otthonban is dolgozik, művészeti foglalkozásokat vezet, ezenkívül egyik szobrát az Országos Onkológiai Intézet új sebészeti osztályán állították fel” – sorolta az alpolgármester. Józsa Bálint több köztéri alkotása közül az egyik a Déli pályaudvar aluljárójának Alkotás utcai végfalán látható szürkemárvány dombormű, amelyet egykori kollégájával és barátjával, Kovács Ferenccel készített 1974-ben.
A család második generációjához tartozó Árva Ilonának, Józsa Miklós feleségének a nevét is jól ismerik a hegyvidéki képzőművészetet kedvelők. Több ízben bemutatta munkáit a kerületben, az önkormányzat folyosógalériáján, a Jókai Klubban, ahol fiával is kiállított, illetve csoportos tárlatokon a Hegyvidék Galériában és a Galéria 12-ben is. Kerületi jótékonysági akciókra is adott már képeket.
„Józsáék példája jól mutatja – mondta zárásként Feledy Balázs –, hogy a tehetséggondozást a családban kell elkezdeni: példaadással és a kibontakozás szabadságával.”

JE

A családi tárlat november 10-ig látható a Galéria 12-ben. Cím: XII., Hajnóczy József utca 21.