Parkolas_a_kozterulet-felugyelet_is_eljarhat

Parkolásiügyekben is eljár a közterület-felügyelet

Ismét eljárhatnak a parkolással kapcsolatos szabálysértési ügyekben a közterület-felügyelők, a legújabb rendelkezések szerint ugyanis ezek többsége átkerült a szabálysértési törvény hatálya alá. Bár a büntetési tételek csökkentek, a mérlegelési lehetőség megszűnt, azaz a felügyelő bizonyos esetekben csak a jogszabályban meghatározott bírságot róhatja ki.
Ebbe a körbe tartozik mások mellett a hegyvidéki embereket leginkább bosszantó járdára parkolás, amit – ha ezt külön nem engedélyezi tábla – tízezer forintos helyszíni bírsággal büntet a felügyelő. Amennyiben feljelentésre kerül sor, a bírság már húszezer forint.
Ha az autós úgy áll meg a járdán, hogy a gyalogosok közlekedésére kevesebb, mint másfél méter marad, a bírság összege a helyszínen 15 ezer, míg feljelentést követően 30 ezer forint. Járdára parkolás esetén ennél is többet, 20 és 40 ezer forintot fizetnek az egy tonnánál nagyobb tengelyterhelésű járművek – elsősorban a teherautók ilyenek – vezetői, illetve üzembentartói.
A „legdrágább” a gyalogosátkelőhelyen vagy közvetlenül a zebra előtt parkolás, ami 25, illetve 50 ezer forintba kerül. Ráadásul ha valaki hat hónapon belül hasonló közlekedési szabálysértést követett el, a díj kétszeresét, halmozott esetben ennek háromszorosát kell megfizetnie, a végösszeg azonban nem lehet több 70 ezer forintnál.
A helyszíni bírság a sofőr távollétében is kiróható, mértéke pedig a vonatkozó törvényben előre meghatározott. Éppen ezért a közterület-felügyelő a kiszabáskor nem mérlegelhet, így az összegszerűséget felesleges vitatni. A bírságok csökkentek, ez alól egyetlen kivétel a mozgáskorlátozott várakozóhelyen történő jogosulatlan megállás, ennek ára ugyanis a helyszínen 50 ezer, míg feljelentéssel már 100 ezer forint.
Megmaradtak a közigazgatási bírság hatálya alá eső közúti szabályszegések, az ezekre kiszabható bírságokat szintén kormányrendelet határozza meg. Ebbe a körbe tartozik például a mindkét irányból behajtani tilos jelzés megszegése, a korlátozott forgalmi övezetbe behajtás – ilyen a Normafa körzete – vagy a behajtani tilos tábla figyelmen kívül hagyása, amiket kötelező jelleggel 30 ezer forinttal szankcionál a közterület-felügyelet.

mm.