Segítség sztómásoknak

Az időben felfedezett vastagbél-, illetve végbélrák jó eséllyel gyógyítható, sok esetben azonban elkerülhetetlen a bélcsatorna kivezetése. A sztómások közül sokan nehezen fogadják el állapotukat, holott a megfelelő eszközök használatával ők is teljes életet élhetnek. Ebben szeretne segítséget nyújtani a hegyvidéki Van holnap! alapítvány, amelynek kurátorával, Brjeska Dórával beszélgettünk.

Milyen céllal alakult az alapítvány?

– Sajnos a családom is érintett, s amikor ez kiderült, nagyon sok helyen kerestünk segítséget, de sehol nem kaptuk meg azt, amire valóban szükségünk lett volna. Szinte mindent nekünk kellett az orvosainkkal együtt megtalálnunk, kidolgoznunk. Szeretnénk továbbadni a tapasztalatainkat, tudásunkat, és ezáltal könnyebbé tenni az életüket azoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek. Kapcsolatban állunk a Hegyvidéki Önkormányzattal, s azt tapasztaljuk, hogy a kerületben nagy hangsúlyt helyeznek a betegségmegelőzésre; bízunk abban, hogy együtt talán hatékonyabbak lehetünk.

Mit kell tudni a sztómához vezető betegségekről?

– Alapítványunk vastag- és végbélrákos betegekkel foglalkozik. Évente több mint kilencezer új beteget diagnosztizálnak, és ugyanennyi idő alatt ötezer ember hal meg, ami rettenetesen magas szám. Ennek legfőbb oka a kései diagnózis, mivel sajnos itthon még nincs szervezett prevenció, holott ezek az egyik legjobban kiszűrhető daganatos megbetegedések. A leghatékonyabb szűrővizsgálatnak a kolonoszkópiát tartják. A polipok – ezek megjelenését nevezzük rákmegelőző állapotnak – így azonnal eltávolíthatók, ráadásul a felismert elváltozásokból mintát lehet venni. További előnye a módszernek, hogy az egész vastagbelet láthatóvá teszi. Mivel a betegség nagyon lassan alakul ki, egy negatív eredmény után csak öt-tíz év múlva kell megismételni a vizsgálatot.

Mit lehet tenni a betegségek elkerülése érdekében?

– Mint a legtöbb daganatos megbetegedés esetén, itt is fontos az életmód, a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. Tudni kell, hogy ezek a megbetegedések nagy eséllyel öröklődnek, így a megfelelő életmód sem jelent teljes védettséget. Nem szabad homokba dugni a fejünket, el kell fogadni, hogy ötven év felett senki sem lehet biztonságban! Ha ebben az életkorban mindenki elvégeztetné a szükséges vizsgálatot, a halálozások száma a felére csökkenne.

Milyen lehetőségek vannak a műtét utáni állapot, az életminőség javítására?

– A sztómássá válás elsősorban lelkileg jelent hatalmas megterhelést. Ebben a helyzetben nagyon sokat számít, hogy milyen eszközt, ápolószert használ a beteg. Ha ezek kényelmesek és biztonságosak, az már hatalmas lépés, hiszen így sokkal könnyebb visszatérni a jól megszokott mindennapokhoz, a munkához.

Ebben önök hogyan tudnak segíteni?

– Kapcsolatban állunk több eszközgyártóval, így lehetőségünk van az egyéni igényeknek leginkább megfelelő mintákat adni. Segítünk, hogy mindenki megismerje azokat a módszereket, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapokat, felhívjuk a figyelmet a bőrproblémákat megelőző ápolóeszközökre is. Egy sztómazsákviselő számára nagyon fontos, hogy az eszköz, amit hord, egyszerre legyen biztonságos és – ami talán furcsán hangzik – szimpatikus, hiszen mindennap látja, kénytelen együtt élni azzal.

Em.