Szazhatvan_eve_a_gyerekekert1

Százhatvan éve a gyerekekért

Idén nyílt először lehetőség arra, hogy nevelés nélküli munkanap keretében találkozzanak egymással a kerületi bölcsődék munkatársai. A Jókai Klubban rendezett konferencián elhangzott, hogy a három önkormányzati fenntartású hegyvidéki bölcsőde 256 gyermekről gondoskodik.

Hagyományteremtő szándékkal először rendeztek kerületi bölcsődei konferenciát, amelynek megnyitóján Kovács Lajos alpolgármester elmondta: megkülönböztetett figyelem jár valamennyi bölcsődei dolgozónak, hiszen ők azok, akikre legnagyobb kincseinket, gyermekeinket bízzuk. Kétéves lobbizás eredményeként fogadta el a szakminisztérium az önkormányzat javaslatát, ami – az óvodákhoz és iskolákhoz hasonlóan – lehetővé tette a mostani nevelés nélküli munkanap megtartását.
„Bár a bölcsődét sokan az óvoda kistestvéreként kezelik, öröm, hogy az ágazat dolgozói ezt egyáltalán nem így gondolják, és tudásuk legjavát nyújtva gondozzák, nevelik a gyerekeket. Ennek köszönhető, hogy a bölcsődehálózat százhatvan évvel ezelőtti megalapítása óta sikeresen működik az intézményrendszer” – emlékeztetett Kovács Lajos, aki néhány konkrét számadattal is szolgált. Mint kiderült, a három önkormányzati fenntartású bölcsőde több mind nyolcvan dolgozója 256 gyermekről gondoskodik. Ez azt jelenti, hogy a kerületi családok legalább kétharmada igénybe vette valamelyik bölcsőde szolgáltatásait, amelyek közül a játszóházi elhelyezés is egyre népszerűbb.
„Valamennyi intézmény kiváló szakmai eredményekkel büszkélkedhet, ezt bizonyítja, hogy az egykori bölcsődések óvodai beszoktatása a tapasztalatok szerint szinte zökkenőmentesen zajlik. Az ok egyszerű: a kisgyermek azért illeszkedik be gyorsan új környezetébe, mert a bölcsődében kellemes tapasztalatokat szerzett. Köszönet illeti mindazokat, akik áldozatos munkával ezt lehetővé teszik” – hangsúlyozta az alpolgármester.
Hogy a jövőben még többen részesülhessenek az ellátásban, az önkormányzat tervbe vette a Krisztinavárosi Bölcsőde bővítését. A fejlesztés előkészületei már az idei évben megkezdődnek, az átadás jövő nyáron várható. A munkálatok költségeinek fedezésére a kerület európai uniós pályázaton 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.
A hazai bölcsődei hálózat kiépülésének történetébe avatta be a hallgatóságot a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke. Acsainé Végvári Katalin átfogó képet adott arról, milyen fejlődésen ment át a szolgáltatás a kezdetektől napjainkig. Bimbó Zoltánné mentálhigiénikus szakember arról beszélt, hogy a korai években mekkora jelentősége van a gyerekek fejlődése szempontjából a szükségletek helyes kielégítésének, illetve milyen következményei lehetnek az elégtelen ráhangolódásnak.
Végezetül Scheer Ferencné Éva egy sokakat foglalkoztató, érdekes témáról tartott előadást. A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője részletesen beszámolt arról a migráns programról, amely hozzájárul ahhoz, hogy a bölcsődében dolgozók megfelelően kezeljék a különböző gazdasági, társadalmi, kulturális, vallási, nyelvi és etnikai háttérrel bíró gyerekeket.Szazhatvan_eve_a_gyerekekert2

Mi.