Ujra_must_keszult_a_Jokai-kertben1

Újra must készült a Jókai-kertben

Az évszázadokon keresztül elsőrangú exportcikknek számító, hírneves budai vörös feltámasztását célul kitűző Kadarka Kör kezdeményezésére tavaly ősszel kétszáz tő, a környéken őshonosnak számító kadarkát ültettek el a Jókai-kert önkormányzati tulajdonú lejtőjén. Méghozzá sikerrel, hiszen a jelek szerint a svábhegyi föld nem felejtett, rögtön visszafogadta régi ismerősét!
A filoxérajárvány miatt a budai lankákról szinte teljesen eltűnő, ma már hungarikumnak számító kékszőlő szinte valamennyi példánya megeredt. Ritka az ilyen elsőrangú eredmény, ezért is lehet bízni abban, hogy az egykor a tokajiéval vetekedő hírű budai vörös ismét visszakerül a nemzetközi bortérképre.
Bár a Jókai-birtok új szőleje szépen fejlődik, az író kedvenc kástélyosát, más néven sillerborát egyelőre még nem lehet elkészíteni belőle, ezért az idei – immár második – szüreti mulatságon máshol termesztett, „import” csókaszőlő került a musttaposó dézsákba. A vidám rendezvényt megnyitó Füri András a reményteljes jelenről és a még szebb jövőről beszélt, amikor arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a Jókai-kert rendbetétele és vele együtt a borral kapcsolatos tradíciók újraélesztése a tervek szerinti ütemben halad. Mint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta, tavaly megújult a terület növényzete, nemrégiben az író emlékszobája is, a Kadarka Körnek köszönhetően pedig előbb-utóbb saját bor kerül Jókai Mór pincéjébe.
A hagyományok ápolásának fontosságát emelte ki Kovács Lajos alpolgármester, aki szerint a szőlővel való foglalatosság és különösen a must-, illetve a borkóstolás, a jó társaságnak no meg a finom italoknak hála, mindig kiváló hangulatban zajlik. Különösen igaz ez a szüretelésre, amelynek svábhegyi hagyományát felelevenítve a Kadarka Kör tovább erősíti a XII. kerületiekre amúgy is jellemző egészséges lokálpatriotizmust.Ujra_must_keszult_a_Jokai-kertben2
A talpalávalóról Drávusz János harmonikás gondoskodott, a pattogós zenére népviseletbe öltözött leányok és legények táncoltak, felidézve a régi svábhegyi szüretek hangulatát. Közben a legények egymás után hozták a jófajta csókaszőlővel teli puttonyokat, a lányok és asszonyok pedig – a közönség vállalkozó kedvű tagjaival együtt – alaposan megtaposták az érett gyümölcsszemeket. Így készült a finom must, amit a hatalmas hordókból bárki megkóstolhatott.
Előtte azonban a szüretelők átsétáltak a szőlőültetvényhez, ahol a Kadarka Kör képviselője bejelentette, hogy még ebben az évben folytatják a telepítést, az önkormányzat ugyanis további helyet biztosított a munkához. Ez azt jelenti, hogy még legalább ötszáz tövet ültetnek el a Jókai-kert földjébe, két-három év múlva pedig a hivatalos borkészítésre is sor kerülhet. További terv, hogy a szőlősorok felett egy panorámateraszt alakítanának ki, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Budapestre.

(-ály)