Viranyosi_buborek

Virányosi buborék

Négy évvel ezelőtt a fővárosban elsőként a Hegyvidéki Önkormányzat vezette be a kerületi fenntartású iskolákban az alsós évfolyamokat érintő mindennapos testnevelést. Szeptembertől a kormányzat döntése értelmében az első, az ötödik és a kilencedik osztályokban kötelező heti öt testnevelésórát tartani, ami válaszút elé állította a kerület vezetését. Végül úgy döntöttek, hogy a jelentős többletterhek ellenére folytatják a saját programot is, így az idei tanévtől mindennapos testnevelés keretében hat évfolyamon tornáznak, sportolnak, vagy éppen (nép)táncolnak a hegyvidéki iskolák tanulói.
Hogy mindez zökkenőmentesen történjen, az utóbbi években több iskolában sportcélú beruházásokat hajtott végre az önkormányzat. Ökotornacsarnok épült a Tamási Áron Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban, elkészült az alsósok igényeinek megfelelően kialakított új tornaszoba a Virányos Általános Iskolában, valamint a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola diákjai mellett a lakosságot is szolgáló foci- és kosárpálya a Diana parkban.
A legújabb fejlesztést ismét a Virányos iskolában végezték, ahol a szomszédos Budapesti Japán Iskolával közösen használt egyik udvari sportpályát „buborékkal” fedték be. A teniszpályákról ismert megoldásnak köszönhetően így már hideg vagy esős időben is tarthatnak órákat a testnevelők.
A téliesített, gumiborítású pályát méreteinél fogva elsősorban az alsósoknak szánják – mondta el lapunknak Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes igazgató. Rajtuk kívül a japán iskola növendékei is „ideköltöznek”, így az iskola eddig közösen használt nagy tornaterme mostantól kizárólag a virányosi gyerekeké, ami komoly segítséget jelent a mindennapos testnevelés miatt megnövekedett feladatok teljesítésében.
„Az új téli sportolási lehetőség nagy könnyebbség a testnevelőknek, akik az eddigieknél is változatosabb munkát tudnak végezni a gyerekekkel. Ezentúl ha rossz idő van odakint, akkor is megfelelő körülmények között mozoghat minden diák” – hangsúlyozta az igazgató, aki arra is emlékeztetett, hogy a mostani fejlesztéssel együtt már három zárt, sportcélú helyiséggel, illetve teremmel büszkélkedhet az iskola.

-os