A diabétesz és a mozgás

Ingyenes havi előadás-sorozatot indított cukorbetegek számára a Szent János Kórház. A foglalkozásokon a mindennapokban azonnal hasznosítható életvezetési tanácsokkal látják el a résztvevőket, akik a kiscsoportos beszélgetéseken kérdéseikre is választ kaphatnak. Az alábbiakban a testmozgás, illetve a táplálkozás és a diabétesz kapcsolatáról lesz szó.

A fizikai aktivitás valójában a mindennapi mozgás szinten tartását jelenti, amiben kulcsszerepet kap a rendszeresség. Heti öt alkalommal jót tesz fél óra séta, biciklizés, torna, vagy akár a ház körüli munka, míg télen, rossz időben a szobabiciklizés, a láb- és kéztorna helyettesítheti a szabadtéri programokat.
Különösen fontos a mozgás a cukorbetegségben szenvedőknek, hiszen csökkenti a vércukorszintet, beállítja a testsúlyt, végeredményben pedig szerepe van az inzulinadag mérsékelhetőségében. Mozgás előtt érdemes a szokásosnál valamivel több szénhidrátot fogyasztani, vagy inzulinos betegeknél az orvossal megbeszélt mértékben kissé csökkenteni az inzulin mennyiségét.
Ha elmegyünk kocogni, túrázni, vagy dolgozni a hétvégi telekre, legyen nálunk szőlőcukor, kockacukor vagy 100%-os gyümölcslé – utóbbiból kb. 2 decit igyunk a vércukorszint leesésekor. Mivel ezek csak rövid időre és gyorsan emelik meg a vércukor szintjét, fontos, hogy vegyünk magunkhoz 10-15 gramm lassan felszívódó szénhidrátot (például kenyérféléket, kekszet). Nagyobb túra, hosszabb ideig tartó fizikai aktivitás előtt ugyanakkor mindenképpen meg kell beszélni a teendőket a kezelőorvossal.
A reggeli inzulinadag után az esetek egy részében legalább húsz percet kell várni, és aztán étkezni. Ekkor és az ötórai inzulin beadásakor lassan felszívódó szénhidrátok bevitele javasolt, ilyenek a magvas, barna péksütemények és kenyerek, a korpovit keksz, az abonett vagy más rostos élelmiszerek. Az ebéd nagy része is ilyen típusú élelmiszerekből álljon, esetleg kisebb mennyiségű gyümölcsöt lehet enni utána, ha belefér a szénhidrátmennyiségbe. Ez azt is jelenti, hogy a reggeli tejeskávét tízóraira igyuk, és joghurtot se együnk ebben az időszakban.
Figyeljünk a folyadékpótlásra – a legjobb a szénsavmentes ásványvíz, vagy a keserű tea, amit cukorpótló készítményekkel édesíthetnek a betegek. Emellett ne legyenek zsírosak és túl sósak sem az élelmiszerek.
Főzéskor a párolás, a grillezés és a teflon használata javallott, míg a rántást habarással lehet helyettesíteni. Nem tilos kis mennyiségben a száraz vörösbor, vagy a száraz pezsgő, egy-egy pohár hideg sör, ugyanakkor ajánlatos kerülni a tömény italokat.
Édesítőszerként bátran fogyasztható a növényi stívia, a nyírfacukor, illetve a vényre kapható és sütésre is alkalmas, úgynevezett gyógyszertári cukor (fructosamin), azonban ezek nagy részének is van szénhidráttartalma, amit szintén bele kell számolni a napi szénhidrát-mennyiségbe. Tudni kell, hogy minden diéta egyénre szabott, ezért a vércukor kórházi beállításakor személyes dietetikuskonzultációra is sor kerül.

-sm-

 A következő előadást október 17-én 14.00–16.00 óráig tartják, a téma az inzulinkezelés. Jelentkezés: 458-4500/4972 mellék.