Egeszsegnap_extrakkal4

Egészségnap extrákkal

A Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozat jól megszokott része az egészségnap, amelyre ezúttal is sokan kilátogattak a MOM Kulturális Központba. Bebizonyosodott, hogy a betegségek időben történő felismerése valóban életet menthet: a szokásosnak számító vizsgálatok során egy hölgynél súlyos szívelégtelenséget fedeztek fel.

"Az egészség nagy kincs, az egyetlen, amely arra érdemes, hogy ne csak időt, verejtéket, fáradtságot, vagyont vesztegessünk rá, de még életünket is kockára tegyük a nyomában, hiszen nélküle az élet csak szánalmas botrány..." – Michel de Montaigne 16. századi filozófus gondolatával nem lehet vitatkozni. Egy teljes egészségügyi ellenőrzés elvégzése ugyanakkor napokig tarthat. A hosszas várakozás, az eredménytől való rettegés, az orvosi rendelők hangulata sem segít abban, hogy sokan eljárjanak rendszeresen kivizsgáltatni magukat.Egeszsegnap_extrakkal1
Mindezt felismerve a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta prevenciós programokat, szűrőszombatokat, különféle ingyenes egészségügyi rendezvényeket szervez a helyieknek. A hagyományos őszi egészségnapot ezúttal is a MOM Kulturális Központban rendezték meg, és mintegy harmincféle vizsgálaton vehettek részt a kerületi polgárok. Hivatalosan ekkor indult útjára a felnőtteknek szóló „Stroke Liga és Szív SN a stroke ellen” elnevezésű mozgalom, valamint a kerületi általános iskolák első osztályos tanulói számára szervezett lisztérzékenység-szűrés. (Ezekről bővebben előző lapszámunkban írtunk, a fontosabb tudnivalókat pedig e számunk 14. és 15. oldalán olvashatják.)
Az egész napos rendezvény nyitányaként a Béres Alapítvány Béres Csepp Extra terméket adományozott a Hegyvidéken élő rászorulóknak. „Szívünkön viseljük azoknak az embereknek a sorsát, akik nehezen tudják megvásárolni készítményeinket. Kívánjuk, hogy ez a kétszázhúsz üveg megújult Béres Csepp Extra szolgálja az egészségüket!” – mondta dr. Béres József, az idén negyvenéves Béres Alapítvány elnöke az "aranyat" (illetve egészséget) érő hungarikum átadásakor.
„A Béres Alapítvány és a Hegyvidéki Önkormányzat tevékenységében egyvalami biztosan közös: a felelősségvállalás!" – jelentette ki Kovács Lajos alpolgármester, aki átvette az adományt. Mint mondta, hisznek abban, hogy a prevenciós programok embertársaink életét óvják, jövőjét segítik. Az önkormányzat több mint tíz éve szervezi meg az egészségnapokat, és folyamatosan igyekszik fejlődni, minden alkalommal valami új dolgot kitalálni.Egeszsegnap_extrakkal3
Egy másik "extra" esemény is történt, de ettől mindenki szívesen eltekintett volna. Arra, hogy a betegségek időbeni felismerése életet menthet, tanulságos példával szolgált az idei egészségnap. A megszokottnak számító szűrések során sajnos mentőt kellett hívni egy idős hölgyhöz, miután az EKG-vizsgálaton fény derült súlyos szívelégtelenségére. „Semmit nem éreztem, nem voltak tüneteim” ­– mondta az asszony, miközben a mentőt várta.
Dr. Demeter Jolán radiológus főorvos emlőszűrést végzett, és örömmel újságolta: „Eddig még nem találtam csomót! Nagyon fontos, hogy az ember ismerje a saját testét, vegye észre a rendellenességeket. Tapasztalataim szerint azonban sokan azt sem tudják, hol vannak a létfontosságú szerveik. Ez ellen tenni kell!” – hívta fel a figyelmet.Egeszsegnap_extrakkal2
"Sok ismerősöm nem jár vizsgálatokra, aztán ebből lesz a baj... Mi kihasználjuk ezeket az alkalmakat, nagyon okos ötlet volt az önkormányzat részéről!” – dicsérte a hegyvidéki prevenciós programokat Éva, aki nyugdíjas barátnőivel jött el a MOM-ba.
„Az elmúlt tíz évre visszatekintve elmondhatjuk, nagyon hasznosak ezek a napok – összegezte tapasztalatait dr. Madarasi Anna, a Szent János Kórház orvos-igazgatóhelyettese. – Kórházunk szakemberei örömmel közreműködnek a különféle szűrőprogramokon. A tizenkettedik kerületi betegek hozzánk tartoznak, ezért nagyon fontos a számunkra, hogy közvetlen kapcsolatot tudjunk kialakítani velük.”

BM.