Eletmuvem_nincs_csak_eletem_van

„Életművem nincs – csak életem van”

Százéves lenne ebben az esztendőben Várkonyi Zoltán színész, rendező, színházigazgató, író, a múlt századi hazai színházművészet meghatározó egyénisége, a pályakezdők tévedhetetlen felfedezője és gyámolítója. Címünkben idézett gondolatát folytatva és visszafordítva: élete szüntelen szimbiózisban zajlott a színház és a film világával, értve ezalatt színpadi és filmszerepeit, rendezéseit egyaránt – így jött létre egyedülálló életműve. Hogy csak egyvalamit emeljünk ki, neki köszönhetjük Jókai Mór és Gárdonyi Géza magyar történelmi regényeinek nemzedékekre ható megfilmesítését.
A Bajor Gizi Színészmúzeum, megragadva az évforduló nyújtotta lehetőséget, olyan kiállítással állt elő, ami nemcsak Várkonyi Zoltán életrajzi dokumentumaira támaszkodva öleli fel a teljes munkásságot, hanem számos újdonságot is tartalmaz. A tárlat rendezői az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közelmúltban megszerzett és eddig még közönség elé nem tárt tárgyaiból is válogathattak. Kotnyek Antal fotográfus hagyatékából például nyolcvan egyedülálló felvétel került elő, s ezek mellett megtekinthetők a hajdani Művész Színház dokumentumai is. Várkonyi 1945-től alapítója, egyben igazgatója volt ennek a színháznak, az államosítás után pedig a rendezője maradt.
A kiállítás első része Várkonyi Zoltán pályafutásának 1941-től 1949-ig terjedő időszakát mutatja be. Ekkor alapozta meg későbbi művészi pályáját, szemléletét, ismerte meg a színházvezetés gyakorlatát és elméletét. A Nemzeti és a Madách tagja volt, majd 1950-től visszaszerződött a Nemzetibe színésznek, és rendezett a Művészben. Utána három évadon keresztül a Magyar Néphadsereg Színházának főrendezőjeként, ezután a Vígszínház főrendezőjeként, majd igazgatójaként dolgozott – egészen haláláig.
A múzeum egy másik helyiségében a Vígszínház fénykora elevenedik meg. A visszatekintést színesíti a Várkonyi filmszerepeiből összeállított dokumentumfilm, valamint az akkori eseményeket megörökítő filmhíradók sora. A vitrinben látható, szocialista családeszményt megörökítő porcelán szoborcsoportot Örkény István ajándékozta neki a Pisti a vérzivatarban bemutatójára az utánozhatatlan humorát jellemző „Erőt, egészséget, Várkonyi elvtárs! Örkény Pisti” felirattal.
A bemutatott anyag az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kurátorai, Csiszár Mirella és Gajdó Tamás színháztörténészek munkája. A rendezőség köszönettel tartozik a személyes tárgyakért, emlékekért Farkas Évának és Várkonyi Gáspárnak, a művész menyének és unokájának. További anyagok és egy hajdani jelmez – Széchenyi István bársonymentéje – a Nemzeti Színházból és a Vígszínházból származnak.

JAM

A kiállítás megtekinthető: 2013. február 3-ig. Cím: Bajor Gizi Színészmúzeum, XII., Stromfeld Aurél út 16.