Gyorsan elkészíthető borkorcsolyák

Süssünk gyorsan elkészíthető ropogtatnivalót a szüreti vacsora mellé, vagy inkább elé, hogy „megágyazzunk” a bornak, az étvágycsináló kupica pálinkának, és legyen a sörivóknak is egy kis harapnivalója!

Köményes-sós apróság

Morzsoljunk el 30 deka lisztet 25 deka margarinnal. Törjünk egészen morzsalékosra 5 deka élesztőt – használhatunk háromnegyed csomag instant élesztőt is –, és szórjunk bele 1 kiskanál sót.
Egy kis fészket mélyítve a lisztes keverékbe üssünk bele 1 tojást, így könnyebb összegyúrni. Szórjunk a tojásra és a lisztre 5 deka apróra tördelt juhtúrót és 5 deka reszelt eidami sajtot (lehet füstölt is). Mindezeket gyúrjuk össze, és nyújtsuk ki 5-6 milliméter vastagra, ha rudacskákat akarunk kiszabni a tésztából, illetve 3-4 milliméter vastagra, ha négyzet alakúra szeretnénk kiszaggatni derelyevágóval.
A kinyújtott tésztát kenjük meg 1 tojásfehérjével, szórjunk rá köménymagot, szabjuk négyzetekre derelyevágóval, és közepesre előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük. Ugyanezt tegyük a kissé vaskosabbra nyújtott tésztával, de erre 5-7 deka reszelt füstölt sajtot szórjunk, és a sajt megpirulásáig süssük.
Gyorsan_elkeszitheto_borkorcsolyak1

Sonkás táskák

Krumplinyomón vagy szitán nyomjunk át 30 deka túrót, majd gyúrjuk össze 30 deka liszttel, valamint 20 deka margarinnal, és 1 kiskanál sót is gyúrjunk bele. A tésztát nyújtsuk ki kb. 3 milliméter vastagságúra, és fánk- vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval szabjunk ki 6-7 centiméter átmérőjű lapokat.
A töltelékhez keverjünk össze 30 deka darált füstölt húst 3 evőkanál tejföllel, sózzuk, borsozzuk, és üssünk bele 1 tojást, nehogy kifolyjon a tésztából. Ebből a masszából pakoljunk apró halmokat a tésztalapok közepére, majd hajtsuk félbe a lapokat, és nyomkodjuk össze a széleiket. A tetejüket kenjük meg 1 tojásfehérjével, és közepesre előmelegített sütőben 15-17 percig süssük, amíg éppen megpirul.Gyorsan_elkeszitheto_borkorcsolyak2

JAM