Holisztikus_rendelo_a_Svabhegyen

Holisztikus rendelő a Svábhegyen

Mozgásszervi betegségekkel foglalkozó holisztikus magánrendelő nyílt a napokban a Hegyvidéken. A gyógytornász, természetgyógyász–reflexológus és gyógymasszőr alkotta szakembergárda a hozzájuk fordulók testi–lelki egészségének helyreállítását ígéri.

A Svábhegyi Mozgásszervi Gyógyulda szolgáltatásait a szeptember végi egészségnapon és kicsivel korábban, a Normafánál tartott hasonló rendezvényen már megismerhették a hegyvidékiek. Az Ordas úti intézmény létrehozóját, vezetőjét, Kövesdiné Martin Nórát és kollégáit programjuk lényegéről és terveikről kérdezzük.

– Olyan egészségügyi centrumot hoztunk létre, amely igyekszik felölelni a legtöbb konzervatív, nem műtéti terápiát, ideértve az akupunktúrát és a gyógymasszázst is – kezdi a bemutatást Batyalik István ortopéd-traumatológus szakorvos.

– Holisztikus szemléletű mozgásszervi rendelőt szerettünk volna létrehozni régi kollégákkal, barátokkal – kapcsolódik be Kövesdiné Martin Nóra –, hogy a test és a lélek a megfelelő kezelési módot kapja meg.

A holisztikus kezelés szó hallatán sokakban a csontkovácsok, mágusok, különféle gyógyítók füstölőillatú, gyertyafényes, kissé sejtelmes zuga villan fel…

– Jó is, hogy ezt szóba hozta, mi is hallottunk hasonlókról, így mindjárt az elején a helyére tehetjük a holisztikus szó valódi jelentését! – mondja a rendelő vezetője. – A kezelésekhez azért csatlakozik pszichiáter is, mert a leggyakrabban összefüggés, kölcsönhatás van a fizikai fájdalom és a lelki kínok között, hiszen a testet és a lelket nem lehet szétválasztani. Vagyis a holisztikus szó klasszikus és nemes értelmében a teljességre, az egészre összpontosító gyógyítási módot alkalmazunk.

– Az életkorral előrehaladva mindenkinek vannak mozgásszervi panaszai – veszi át a szót ismét Batyalik doktor. – Aki ezt lelkileg képes elfogadni, teljes értékű életet élve tud megöregedni. Akinek családi, vagy egyéb problémái vannak, az a fizikai fájdalmat is elviselhetetlennek érzi. Ezért kell mindenkinél differenciálni a gyógymódot, illetve azt, hogy mivel kezdődjön a terápia. Az a célunk, hogy az egészséges egyensúly mindenkinél visszakerüljön a helyére.

– A mozgásszervi betegségek Magyarországon népbetegségnek számítanak, a lakosság jelentős hányadát érintik, gyakran vezetnek rokkantsághoz, és ez jelentős anyagi terheket ró a betegre és a társadalomra egyaránt. A kialakult mozgásszervi elváltozások a legtöbb esetben vissza nem fordíthatók, idültté válnak, a további romlás azonban megállítható, a panaszokat okozó tünetek enyhíthetők, helyes kezelési mód megválasztásával gyakran meg is szüntethetők – teszi hozzá Varga Boglárka reumatológus, fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos.

– A mozgásszervi betegségek kapcsán fontos tudni, hogy preventív kezelésekkel számtalan degeneratív elváltozás előzhető meg – egészíti ki a doktornő szavait a gyógytornász rendelővezető. – Így az időben kezdett gyógytornának például kiemelkedő jelentősége van a hazánkban rohamosan terjedő gerincferdülés és gerincsérv gyógyításában. Rendelőnk oszlopos tagja Beke Zsuzsanna akupunktúrás szakorvos is, aki több mint huszonöt éve sikerrel gyógyítja a mozgásszervi panaszok mellett fellépő belgyógyászati eseteket, legyen szó akár magas vérnyomásos megbetegedésről, vagy migrénről, sőt, az akupunktúrás kezelés kiválóan támogatja pácienseinket a dohányzásról való leszokásban is.

A nyitás napján ingyen kezelnek mindenkit. Kora délután beszélgetünk, és telt ház van. Így volt ez egész nap?

– Szent Ferenc napjára időzítettük a nyitást – válaszolja Kövesdiné Martin Nóra –, minden protokollt és díszes ceremóniát mellőzve azzal ünnepelünk, hogy mindenkit, aki előre bejelentkezett, ingyen kezelünk. Bár nem hirdettük szórólapokon, postaládákban, mégis annyira híre ment a lehetőségnek, hogy hatvanöten jelentkeztek be előzetesen, s még néhányan csak egyszerűen becsengettek, ezért néha egy kis csúszás is előfordul.

A mai nap ingyenes, de hogyan tovább?

– Magánrendelőként működünk, az egyes szakterületeken elfogadott piaci árak alapján. De komoly tárgyalásokat folytatunk az Országos Egészbiztosítási Pénztárral, és ha eredményre vezetnek a megbeszéléseink, reményeink szerint mi lehetünk az első holisztikus rendelő, amely OEP-finanszírozással működhet – mondja az intézmény vezetője. – Emellett a nagy ünnepeket, például a karácsonyt megelőzően is szervezünk akciókat, ingyenes napokat.

JE