Konyvet_hazhoz

Könyvet házhoz

Házhoz viszi a kikölcsönzött könyveket a nehezen mozgó kerületi polgároknak az Ugocsa utcai könyvtár. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ közös szolgáltatása ingyenes, a telefonon előre megbeszélt témájú köteteket, illetve hangoskönyveket Porogi Gabriella könyvtáros juttatja el a többségében idős kerületiekhez, akik otthonukban választhatják ki a nekik leginkább tetszőket.
Jelenleg tizennégyen élnek a lehetőséggel, hozzájuk minden hónapban egyszer eljut a gondozási központ "könyves autója". A tapasztalatok szerint az olvasók többsége korábban rendszeres könyvtárjáró volt, azonban egészségi állapotuk ma már nem teszi lehetővé, hogy segítség nélkül eljussanak az Ugocsa utcába, ezért vesznek részt a programban – meséli Porogi Gabriella.
Ez történt Ildikó nénivel is, aki a lakásához közeli MOM-könyvtár lelkes látogatója volt egészen addig, amíg azt 2005-ben be nem zárták. "Sajnos, évek óta már csak botokkal tudok járni, alig megyek le itthonról, az Ugocsa utcai könyvtárba pedig egyáltalán nem jutok el. Ezért nagyon nagy segítség, hogy elhozzák a kedves olvasmányaimat és persze az újdonságokat, hiszen máshogyan nem tudnék könyvekhez jutni" – mondja Ildikó néni, aki nem győzi hangsúlyozni, mennyit jelent számára az önkormányzat és a könyvtár segítsége. Sokat köszönhet Gabriellának, aki pontosan tudja, kinek milyen az ízlése, melyik a kedvenc írója.
"Mindenevő vagyok, általában egyszerre két könyvet olvasok. Hogy éppen mit, az a pillanatnyi hangulatomtól, egészségi állapotomtól függ. Azt tapasztalom, hogy a tévében rosszak a műsorok, szappanoperát egyáltalán nem nézek, leginkább a híreket figyelem. Olvasni pihenőidőben szoktam, este viszont mindig megnézem a vetélkedőket. Ezek az észtornák – ahogyan az olvasás is – nagyon fontosak idősebb korban, hiszen frissen tartják a szellemet. Ami a könyveket illeti, a klasszikus kedvencek mellett az új kiadásokat is szívesen veszem, annál is inkább, mert ezekből is tájékozódhatok a világ dolgairól" – utal az olvasás előnyeire Ildikó néni. Egyébként ő is igyekezett hozzájárulni a könyvtárak állományának bővüléséhez: amikor régi, nagy lakását felszámolta, több száz kötetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak adományozott.

(m.)