Kormányzati segítség munkahely miatt költözőknek

Októbertől lakhatási támogatást kaphat az a munkavállaló, akinek az eredeti lakhelyétől legalább száz kilométerre kell költöznie új munkája miatt. A pénzügyi segítség egyik feltétele, hogy a kérelmezőt valamelyik munkaügyi kirendeltség legalább három hónapja álláskeresőként tartja nyilván, ez azonban nem vonatkozik a pályakezdőkre, illetve a csoportos létszámleépítést követően állástalanná váló igénylőkre.
A támogatás legfeljebb tizennyolc hónapig adható abban az esetben, ha az újonnan létesített munkahely és a lakóhely között legalább száz kilométer a távolság, vagy tömegközlekedési eszközzel az ingázás ideje meghaladja a hat órát. Az első hat hónapban 100 ezer, a második terminusra 60 ezer, míg az utolsó fél évre 40 ezer forint jár, ebből kell finanszírozni az (al)bérleti díjat és a rezsiköltséget – természetesen a számlák alapján.
Amennyiben egy családon belül ketten jogosultak a pénzügyi segítségre, akkor 150, 90 és 60 ezer forint, ha hárman vagy ennél többen igénylik a támogatást, 200, 120 és 80 ezer forint adható a meghatározott időtartamokra. Akkor is kérhető a támogatás, ha albérletet vagy más lakhatási lehetőséget csak a munkavégzés szerinti település vonzáskörzetében sikerül találni. További feltétel, hogy a kérelmező bruttó havi jövedelme nem lehet több a minimálbér (jelenleg 93 ezer forint) háromszorosánál, valamint szükséges a minimum hat hónapos, heti húsz órát elérő munkaviszony vagy közalkalmazotti jogviszony igazolása.
A támogatást a munkába lépés előtt kell kérni, ennek odaítéléséről a végleges döntést minden esetben a lakóhely szerinti munkaügyi kirendeltség hozza meg. A tizennyolc hónap lejárta után három éven belül nem adható újabb lakhatási támogatás, azonban ha a jogosult időközben elveszíti állását, de harminc napon belül újra munkaviszonyt létesít, a már megítélt juttatást továbbra is megkapja. Kitétel még, hogy az igénylőnek nincs a munkavégzés helyén saját tulajdonú ingatlana, és előző munkahelye másik településen, másik munkáltatónál volt.

mm