Megint_alulmaradt_a_fogaskereku1

Megint alulmaradt a fogaskerekű

Budapest kétségkívül legtöbb kihívást tartogató tömegsporteseménye az „Előzd meg a fogaskerekűt!” teljesítménytúra-, kerékpár-, illetve futóverseny. A résztvevőknek nem csupán egymással és a 325 méteres szintkülönbséggel, hanem a menetrend szerinti fogaskerekű-járattal is meg kell küzdeniük. A közel kétezer idei indulóból huszonegyen mondhatják el magukról, hogy – futva vagy biciklizve – legyőzték a fogast.

Tizenkettedik alkalommal "hívta ki" nemes versengésre a fogaskerekűt a XII. kerületi Szabadidősport Központ, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat. Az "Előzd meg a fogaskerekűt!" teljesítménytúra-, kerékpár-, illetve futóversenyen ezúttal 122 kerékpáros, 102 futó, több mint 1500 túrázó, míg az először megrendezett KutyaFutta versenyen 12 gazdi és kedvence gondolta úgy, hogy a táv, valamint egymás legyőzése mellett a menetrend szerinti fogaskerekű-járatot is megpróbálja megelőzni.
Ez végül húsz biciklisnek és egy futónak sikerült, ami jól mutatja, hogy a feladat, bizony, nem egyszerű. Bár a pálya alig négy kilométer hosszú, a Szent János Kórház előtti rajt és a Rege parkban felállított cél közötti 325 méteres szintkülönbség – ezzel ez a verseny a legmeredekebb útvonalú fővárosi futó- és biciklisviadal – a még oly edzett sportolók számára is bőven tartogat meglepetést.
Egyetértett a megállapítással az itt először induló Nagy István, aki a futók közül egyedüliként előzte meg a fogaskerekűt. „Harminc éve futok, azonban ilyen emelkedővel versenykörülmények között még nem találkoztam" – állapította meg célba érését követően a futószám győztese.
Hasonlóan vélekedett a kerékpárosok mezőnyében az élen végző és a fogaskerekűt húsz másik kerekessel együtt leelőző Berkes Mészáros János. Szerinte a középső szakasz volt a legnehezebb, nem véletlen, hogy a nagy kérdések a Diós árokban dőltek el. "Szerettem volna gyorsabb lenni, de a Diós árok tizenöt százalékos emelkedője keresztülhúzta a számításaimat. Panaszra azonban így sincs okom, a győzelemnek nagyon örülök, jövőre pedig megpróbálok ismételni" – ígérte a dunaújvárosi sportember.
Jókedvűen futott be a mezőny első felében végző Hrutka János is. A sokszoros válogatott labdarúgó öröme érthető, hiszen – mint elmondta – mindhárom célkitűzését teljesítette. „Nem lettem utolsó, megállás nélkül futottam végig a távot, és a térdem is jól bírta a megpróbáltatásokat. Ráadásul remek társaságba kerültem! Öröm volt látni, milyen sok gyerek és család döntött úgy, hogy ezt a szombat délelőttöt a sportnak szenteli" – idézte fel élményeit a Ferencváros egykori hátvédje.
A viadal népszerűségéről beszélt Váczi János alpolgármester is, aki szerint a résztvevők nagy száma bizonyítja, hogy a hegyvidékiek megértették a verseny üzenetét: "Szerettünk volna olyan közösségi sporteseményt létrehozni, amelyre kortól és nemtől függetlenül szívesen eljönnek a kerület lakói. Úgy érzem, ez sikerült, hiszen az utóbbi években rendre közel kétezer felnőtt és gyerek nevezett. Ennek ellenére igyekszünk még többeket megszólítani, így jött a KutyaFutta ötlete, amihez máris többen csatlakoztak."Megint_alulmaradt_a_fogaskereku3
Az idén némileg változott a kiírás, ugyanis az önkormányzat úgy döntött, nem tűz ki pénzdíjakat – árulta el Váczi János. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy nagyobb esélyt kapjanak az amatőrök, azonban a jelenlegi gazdasági körülmények sem segítik a szervezők helyzetét. Ezért a jövőben is elsősorban akkor várható pénzdíjazás, ha sikerül újabb támogatókat szerezni.
Külön anyagi elismerés tehát nem járt a győzteseknek, a felajánlott apró ajándékok, az érmek és leginkább a dicsőség azonban mindenkit kárpótoltak: kevesen mondhatják el ugyanis, hogy Budapest talán legnehezebb versenyén legyőzték magukat, és szerencsés esetben megelőzték a „leghegyvidékibb” közlekedési eszközt, a fogaskerekűt.

-ály

A győztesek

Kerékpár. Nők: Szeghalminé Kenyó Anita. 18 év alattiak: Marike Tache. Férfiak: Berkes Mészáros János. 18 év alattiak: Ozorai Róbert. Futás. Nők: Frei Cecília. 18 év alattiak: Szlovencsák Nóra. Férfiak: Nagy István. 18 év alattiak: Miksa Kende. Teljesítménytúra: Varga Krisztina és Borosnyai Balázs. KutyaFutta: Budai Lilla és Nagy László.Megint_alulmaradt_a_fogaskereku2