Mihalyoztak_a_Mackos_gyerekek1

„Mihályoztak” a mackós gyerekek

Számos hagyománnyal, évről évre ismétlődő különleges programmal büszkélkedhet a Mackós Óvoda. Ezek közül is az egyik legnagyobb múltra visszatekintő rendezvény a népi kalendáriumhoz köthető "mihályozás", amelyen immár tizenkilencedik alkalommal vettek részt a gyerekek.
Szeptember különleges hónap az óvodák életében, hiszen ez a beszoktatás, az ismerkedés ideje az újonnan jöttek számára. A Mackósban jó alkalom erre a Mihály-napi vásár, ami nem csupán szórakozásnak kiváló, hanem fontos közösségépítő rendezvény, ilyenkor mód nyílik kötetlen beszélgetésekre, barátkozásra.
A Mihály-napi vásári forgatagban a gyerekek az év során készített munkáikat bocsátották áruba. Hogy jövőre is legyen mit elhozni, arról a kézműves műhelyek gondoskodtak: volt kukoricamorzsolás, a lányok sásból virágkoszorút, a fiúk nadrágszíjat készítettek. Felhasználták az őszi vesszőket és a csuhét is, előbbiből a pedagógusok irányításával karikaelkapó játékot, utóbbiból vidám állatfigurákat varázsoltak az óvodások.
Pósch Mária óvodavezető szerint a 2006 és 2009 után az idén három esztendőre ismét elnyert "Zöld óvoda" elismerés újabb motiváció a pedagógusok számára, hogy az eddigieknél is komolyabban vegyék a környezetvédelmet. "Azt tapasztalom, hogy mindannyian jobban figyelünk az energiafelhasználásra, a gyerekek sem folyatják feleslegesen a vizet, lekapcsolják maguk után a lámpát" – mondta vezetőnő, aki egy másik örömteli hírt is megosztott velünk: a nemrégiben befejeződött szigetszentmiklósi nemzetközi kertészeti kiállítás és vásár keretében óvodásoknak meghirdetett "Kertész leszek" kertépítő versenyen a Mackós Borostyán és Tulipán csoportja is díjat kapott. A gyerekek két dézsát ültettek tele különböző növényekkel, az egyikbe patakokkal, malommal és kavicsos parttal díszített vízi világot álmodtak, míg a másikban egy medvebarlangot alakítottak ki.Mihalyoztak_a_Mackos_gyerekek2

SM