Sportpalyat_avattak_a_Diana_parkban

Sportpályát avattak a Diana parkban

Tanítási időben, illetve napköziben a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola, délután öttől és hétvégén pedig a nagyközönség használhatja az önkormányzati beruházásban elkészült környezetbarát sportpályát a Diana parkban. A fejlesztés részeként az iskola kis épületében egy új mellékhelyiséget is átadtak.

Többfunkciós sportpályát avatott az önkormányzat a Diana parkban, amelynek nem csupán a kialakítása, hanem környezetbarát megoldásai is példaértékűek. A kétszáz négyzetméteres, kisméretű focikapukkal és kosárpalánkokkal ellátott pálya csúszásmentes burkolata ugyanis autógumi-őrleményből készült, míg a sajtolt palánk alapanyaga újrahasznosított műanyag.
A kültéri pályák esetében rendkívül fontos vízelvezetést is megoldották, az enyhén lejtős kialakítás és a rácsos víznyelők garanciát jelentenek arra, hogy esős időben is biztonságos marad. Nincs viszont labdafogó háló, aminek az az oka, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – a szomszédos templom műemléki védettsége miatt – nem járult hozzá ennek felszereléséhez.
Az iskolának nagy szüksége volt a bővítésre, hiszen a meglévő sportudvaron már nehezen tudták megoldani a sok testnevelésóra megtartását – mondta az avatóünnepségen Hellnerné Nádor Ildikó igazgató. A pályát a diákoknak átadó Pokorni Zoltán polgármester is erre hívta fel a figyelmet, és röviden ismertette a fejlesztés előzményeit.
Négy évvel ezelőtt Budapesten elsőként a Hegyvidéki Önkormányzat vezette be az általános iskolák alsó tagozatán a mindennapos testnevelést. Az idei tanévtől kezdve a kormány döntése értelmében az ötödik és a kilencedik évfolyamon is kötelező a heti öt testnevelésóra, ami választás elé állította az önkormányzatot.
„El kellett döntenünk, hogy feladjuk az eredeti elképzelésünket, vagy párhuzamosan működtetjük a két rendszert – beszélt a háttérről a polgármester. – Végül úgy határoztunk, hogy a gyerekek érdekében vállaljuk a pluszfeladatokat, így mostantól az első öt évfolyamon és kilencedikben is kötelező a mindennapos testnevelés az önkormányzati fenntartású iskolákban. Ezért van szükség az intézmények egy részében a tornalehetőségek bővítésére, ahogyan az a Tamási, a Virányos és most a Jókai iskola esetében már meg is történt.” Pokorni Zoltán kiemelte, hogy a beruházás a tömegsportot is szolgálja, hiszen a pálya a napközi végeztével, délután öttől, valamint hétvégén a nagyközönség előtt is nyitva áll.
A templomkertben kialakított sportpálya ellentételezéseként az önkormányzat a Jókai iskola kis épületében található, frissen felújított és akadálymentesített mellékhelyiséget a plébánia hívei számára is elérhetővé tette. Ezzel egy régi problémát sikerült megoldani, hiszen a misére, illetve esküvőre, keresztelőre a templomba érkezőknek már nem kell a több száz méterre található plébániaépület mosdóját használni.

(M)